1997 yılında ilk kez Dr. Steven Bratman bu durumu "ortoreksiya" olarak ifade etmiştir. Ortoreksiya Nervoza, kısıtlı diyet listeleri, törensel beslenme modelleri, sağlıksız ve doğal olmayan besinlerden aşırı derecede kaçınma ile karakterize sağlıklı beslenme ile ilgili patolojik düzeydeki saplantı olarak tanımlanmaktadır.
Bu tür bireyler yiyecekler konusunda ayrıntılı araştırmalar yaparak günün önemli bir bölümünü bu konuya ayırırlar. Gıda paketlerini inceleyerek içeriğinde neler olduğuna dikkat ederler. Bazı besinleri pişirmeden tüketmeleri sonucunda beslenme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Başkalarının beslenme alışkanlığını sürekli eleştirdikleri için toplumdan uzaklaşma ve yalnızlaşmaları gözlenebilmektedir.
Henüz bir hastalık tanı sınıflandırmasında olmadığı gibi nedenleri, seyri ve tedavisi ile ilgili bilgiler kısıtlı olsa da son yıllarda bu konudaki araştırmalar artmıştır. Özetle, ortoreksiya nervozasın sosyal, fizyolojik, psikolojik ve davranışsal olumsuz sonuçları olabilmektedir. Sağlıklı beslenme konusundaki takıntılı düşünce ve kaygılar obsesif kompülsif bozukluğu çağrıştırsa da ayrı bir rahatsızlık olarak görünmektedir.
Tedavisi ile ilgili bilgiler sınırlı olsa da bu güne kadar diyalektik davranış terapisi, bilişsel davranışçı terapi, kabul ve kararlılık terapisi gibi yöntemlerin kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca ilaç tedavisi ile ilgili bilgi sınırlı olsa da ilaç terapi ile birlikte ilaç desteği de verilebilmektedir.
Türkiye'de bu konudaki araştırmalar sınırlı olmakla birlikte birkaç tez ve makale çalışması görülmektedir.
Daha detaylı okumak yapmak isteyenler için aşağıda bir iki kaynak verilmiştir:
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1192794
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/764121
https://avesis.gazi.edu.tr/yonetilen-tez/f067d763-177e-4e67-968a-68b320aa1cdb/universite-ogrencilerinde-ortoreksiya-nervoza-saglikli-beslenme-takintisi-belirtilerinin-incelenmesi
https://openaccess.hacettepe.edu.tr/xmlui/handle/11655/27203