Sağlıklı beslen, harekete geç, dört mevsim mutlu ol!

Sağlıklı beslen, harekete geç, dört mevsim mutlu ol!

Sıcaklığın devam ettiği, bayramın yaklaştığı ve beraberinde gelen tatile gitme planlarının yoğun olduğu bu günlerde mucizevi sonuçları gösteren popüler diyetleri yapma yatkınlığı da daha çok artıyor. Atkins diyeti, dukan diyeti, yağsız diyet, taş devri diyeti, glisemik indeksi düşük diyet, alkali diyet vs vs vs… Bu popüler diyetler listesi uzar gider. Yıllardır hangi beslenme şeklinin en hızlı ve sağlıklı kilo verdirdiği tartışılıp durulur. Ancak bilimsel olarak ispatlanmış; sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve yaşam tarzı değişikliği ile ideal kiloya sahip olup ve sadece yaza değil her dört mevsim sağlıklı bir şekilde fit olma kazancınız da olur.

Sağlıklı Beslen:

Yeterli ve Dengeli Beslen

Sağlıklı beslenme, vücudunuz için almanız gereken; süt gurubu, et gurubu, sebze-meyve gurubu, tahıl gurubu gibi; 4 temel besin öğesini gün içinde düzenli bir şekilde alınmasıdır. Bu nedenle sağlıklı beslenmede çok şeyden ödün vermeden istediğiniz bir çok besini “yeterli ve dengeli” miktarda tüketebilirsiniz. Sofralarınızı ne kadar renkten zengin tutarsanız o kadar sağlıklı beslenmenizi gerçekleştirmiş olursunuz. Özet olarak ana felsefeniz, “Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığın Temeli” olmalıdır

Günün altın öğünü kahvaltıyı atlamayın!

Araştırmalara göre, kahvaltı yapmayanların kilo alma eğilimlerinin kahvaltı yapanlara göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Kahvaltı, akşam yemeği ile sabah kahvaltı arasında geçen 12 saatlik süre boyunca düşen kan şekeri düzeyini düzenler ve bu sayede iştahı ve enerjiyi dengeler.

Kahavltı yapan kişiler daha az acıkırlar ve diğer öğünlerde fazla yeme durumıunu engeller. Bu sayede altın öğün kahvaltı, kişilerin kilo kontrolü sağlamasında yardımcı olur.

Az az ve sık sık beslen

Kilo kontrolünü başarmanın önemli kısmı düzenli ve dengeli öğünler yemektir. Öğün atlamamaya, az az, sık sık şeklinde beslenmeye dikkat ediniz. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde beslenmenize zaman ayırın ve öğün saatleriniz 2-3 saat ararlıklarla planlamaya özen gösterin.      Ara öğünlerinizi sağlıklı atıştırmalar ile zenginleştirin. Kuru meyveler veya mevsimsel meyveler ile birlikte protein oranı yüksek olan çiğ fındık, badem veya ceviz veya az yağlı süt ya da yoğurt ile tokluk sağlanması ve kan şekerinizin düzenlenmesi için tercih edebilirsiniz. Akşam öğününde çok fazla açlık yaşanıyorsa, ikindi araöğünde 2 dilim tam buğday ekmek arasına az yağlı peynir ve yeşillik ile sandviç hazırlıyıp, yanında içecek olarak ayran tercih edebilirsiniz.

Tahıllı Ekmeğinizi Diyetinizden Çıkarmayın

Bilindiği gibi, karbonhidratlar, vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Bu nedenle yeterli miktarda kompleks karbonhidrat tüketimi ile kas kaybı fazla olmadan, yağ yakımınızda başarı sağlayabilirsiniz. Tahıllı ekmekler içeriğindeki zengin liflerden dolayı sağlıklı bir sindirim sistemin devamlılığını sağlar ve metabolizmanızın hızlanmasını destekler. Tam tahıl tüketenlerin düşük beden kitle indeksine sahip oldukları bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır.  Tam tahıllı ekmeklerin içeriğindeki lif, protein ve kompleks karbonhidrat sayesinde uzun süre tokluk hissi verirler. Bu sayede abur cubur tüketme isteğinizi engeller ve kilo vermenizi kolaylaştırabilir.

Her Öğün Salata Tüketin

Yeşiilliğini, domatesin, salatalığın bol olduğu bu mevsimlerde öğünlerinize bol miktarda tüketmeye yer verin.  Lif içeriğin zengin olması nedeniyle sindirim sisteminizi düzenler ve metabolizmayı hızlandırı, tokluk hissi verir; ihtiyacınız olan vitamin mineral değerlerinizi karşılar ve sıvı sıvı oranları da yüksek olması nedeniyle sıvı ihtiyacınıcınızı dengeler.

Su Bedeniniz için Hayattır

Metabolizmanızın canlanabilmesi için sabah kahvaltıdan önce 2 su bardağı su içmek önemlidir. Sabah aç karnına içmiş olduğunuz su, mide asidini dengelemeye yardımcı olur ve gece boyunca durgun olan bağırsaklarınızın çalışmasını sağlar. Öğünlerden  15 - 30 dk önce ve sonrasında içmiş olduğunuz su, metabolizmanızın hızlanmasına ve mide hacmini doldurarak öğünlerde fazla yemenizi engeller. Günlük en az 8-10 su bardağı su tüketimi ile cildinize ışıltı katar, vücudunuzu toksinlerden arındırmasını sağlar ve detoks etkisi gösterir, besinlerin sindirilmesine yardımcı olur, bağışıklığı güçlendirir ve ödem atmasında görev alır. Su içmek, beden sağlığına olumlu etkileri olduğu gibi ruh sağlığınız açısından da güzel sonuçlar gösterir. Yapılan araştırmalarda su içmek ile stres arasındaki ilişki olumlu yönde kanıtlanmıştır. Beden ve ruh sağlığınız için en az 2 lt su içiniz!

HAREKETE GEÇ!

Sağlığın korunması ve geliştirilmesi, kronik hastalıkların önlenmesi ve kilo kontrolü için düzenli fiziksel aktivite çok önemlidir. Yapılan bir çok araştırmalarda düşük düzeyli fiziksel aktivenin obezite için önemli bir etken olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda düzenli fiziksel aktivite kan basınıcınızı düzenler, tansiyonu iyi hale getirir, kolesterol ve diğer kan – lipit (yağ) düzeylerini iyileştirir ve kalp sağlığınızı korur, insülin doku duyarlılığını arttırır ve kan şekerinizi dengeller, kalsiyum emilimini arttırarak kemik sağlığınızı korur ve kendinizi ruhsal olarak daha iyi halde hissedersiniz. Artık "vakit yok!" bahanesinden kurtulup, 1 günün 1440 dk olduğunu hatırlayıp, haftada 5 gün düzenli olarak yemekten 1,5-2 saat sonra sağlığınız için harekete geçin!

Yaşam tarzınızı bu yönde değiştirebildiğiniz takdirde, kaybetmiş olduğunuz fazla kiloları koruma şansınızda olacaktır. Sadece kilo kontrolünü sağlamak için değil, sağlığınızın korunması ve geliştirilmesi için yaşam tarzı değişikliği önemlidir. Tıp Bilimin Felsefecisi Hipoktar'ın sözü de bu kantılar düzeydedir zaten; “ Eğer biz her ferde ne çok az ne de çok fazla, doğru miktarda beslenme ve egzersiz verebilseydik; sağlık için en güvenli yolu bulmuş olurduk.” UNUTMAYIN; NE YERSEN O'SUN!.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Deniz Akça

Dyt. Cihangir AKÇA, 20 Ocak 1987 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve 2011 yılında Diyetisyen unvanı almıştır.

Üniversite eğitimlerinin ardından, Özel Veni Vidi Mamak Hastanesi'nde, Atlantis Sport Center'da, Tatvan Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Dyt. Cihangir AKÇA, mesleki çalışmalarına Medikalpark Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sağlıklı beslenme önerileri
Dyt. Deniz Akça
Dyt. Deniz Akça
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube