Doktorsitesi.com

Sağlık, Spor ve Beslenme…

Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz
2 Mayıs 2016179 görüntülenme
Randevu Al
Sağlık, Spor ve  Beslenme…

Düzenli egzersiz yapmak; sağlıklı, zinde, enerjik bir yaşamın vazgeçilmezidir.

Egzersiz yaparken ve her daim bedensel- ruhsal sağlığın korunması için “ yeterli- dengeli beslenmeyi yaşamımızın vazgeçilmezi yapmalıyız.

Spor performansını arttıran mücizevi bir beslenme ve besin öğesi yoktur. Beslenme bir bütün olarak düşünülmelidir. Önemli olan yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmasıdır.

Düzenli egzersiz yapanlar beslenmelerinde “ besin ögeleri içeriğine” (alınan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin-mineraller..gibi) dikkat etmelidir.

Egzersizle birlikte  “kas yapısındaki protein” miktarı da azalır.  Bu azalma mutlaka doğru kaynaklardan sağlanmalıdır. Bu kaynaklar; hayvansal gıdalardır. Beyaz tavuk, balık eti, yağsız kırmızı et, yumurta, süt , yoğurt, kefir ve peynir çeşitleri gibi kaynakları sayabiliriz. Ayrıca kurubaklagillleri ve tam tahıl grubu gıdaları da unutmayalı

Egzersizle birlikte terlemeye bağlı su, sodyum potasyum  kaybı yaşanır.

Bedenimizin su ve elekrolit dengesi içinde yeterli su

Sodyum- potasyum dengesi için  bol yeşil sebzeler, kuru baklagiller, muz, kayısı ve kabuklu kuruyemişler(badem, cevizi fındık gibi)  “ölçülü” tüketilmelidir.

Profesyonel sporcular için beslenme önerileri;

Karbonhidrat; egzersiz öncesi yeterli  karbonhidrat tüketilmelidir. CHO sporcunun adeta yakıt deposudur. Kasların çalışma gücünü artırır. Kan şekerini dengeler

Egzersiz esnasında glikojen depolarının doluluk oranı  “sporcunun uzun süre direncini performansını korur.  Yaklaşık kilogram başına 3.5-4 gram CHO önerilmektedir.

Protein; Yukarıda da belirttiğimiz gibi kas direncini sağlamak için protein gereklidir. Spor öncesi özellikle de sonrasında kaliteli protein kaynakları kullanılarak yeterli miktarda protein tüketilmelidir. Kilogram başına yaklaşık 1.5- 1.8 gram protein önerilmektedir.

Not: protein kaynakları genelde hayvansal gıdalardır. Bu gıdalarda “hayvansal yağ miktarı da fazladır. Bu yağdan korunmak için etler haşlanmalı, haşlama suyu tüketilmemelidir.

Su, taze sebze –meyve suları; hem spor öncesi özellikle de spor sonrası terlemeye bağlı kabedilen su, sodyum ve potasyum mineral kaybını önler hem de bağışıklık sistemini  güçlendirir.

Spor sonrası bedendeki su kaybını yerine koymak için öncesi ve sonrasındaki tartımlarda her kaybedilen 500gramlık kayıp için min 500 cc su tüketilmedidir.

Kahve Çay tüketimi; son yapılan çalışmalar antremandan bir saat önce içilen kahvenin uyarıcı etki yaparak spor performansını artırdığı yönündedir. Sadece bir fincan tüketmeye özen gösterin..

Ölçülü Beslenin Sağlıklı Yaşayın!

Etiketler

Profesyonel sporcular için beslenme önerileri

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz

Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz

Uzm. Dyt. Ayşe CENGİZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimlerinde “gebe annenin beslenmesi ve kalsiyum metabolizmasına etkileri” konusunda master yapmış ve Uzman Diyetisyen unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır