Safra kesesinde milimetrik taşları olanlar…. risk altındasınız !!!

Safra kesesinde milimetrik taşları olanlar…. risk altındasınız !!!

Safra kesesi taşları safra içeriklerinin dengesinin bozulması sonrasında ortaya çıkar. Öncelikle çamur olarak kendini belli ederken gidişat milimetrik taş(lar) ve santimetrik taş veya taşlar şeklinde karşımıza gelir.

Safra kesesi taşları, safra kesesinin ana safra kanalı ile birleşimini sağlayan kanalı tıkamadıkça kişide şikayete neden olmazlar.

Safra kesesinde taşı olan hastaların çoğunluğu (neredeyse %90’ı)nda taşlar herhangi bir şikayet oluşturmazlar. Yapılan çalışmalarda kişilerin yılda ancak % 1-5 inde şikayet oluşur. Genellikle bu tür kişilerin safra kesesi taşları genel kontrol (check-up) sırasında tesadüfen bulunur. Bu durumda biz sağlık profesyonelleri taşların durumuna (milimetrik ve santimetrik olması durumuna göre) ya da hastanın başkaca hastalıklarının olup olmamasına göre ameliyatın önceliğine karar veririz.

Unutulmamalıdır ki Milimetrik Taşları olan safra keselerinin her zaman ameliyat önceliği vardır.     

Safra Kesesi Taşlarında Altın Standart Kapalı safra kesesi ameliyatı (Laparoskopik Kolesistektomi) dir. Ancak her kapalı başlanan ameliyat kapalı bitmez. %5-10 oranında açık safra kesesi ameliyatına geçme durumu vardır.   

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Prof. Dr. Cemalettin Camcı,1968 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1985 yılında başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak, 1991 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1998 yılları arası Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sırasında Norveç Hükümeti ile Türk Hükümeti arasındaki Kültürel Değişim Anlaşması çerçevesinde verilen bursu kazanarak Norveç’in tek transplantasyon merkezi olan Rikshospitalet-Oslo’da 1995 yılında 4 ay süreyle çalışmıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 yıl süre ile uzman doktor olarak görev almıştır. Daha sonra Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atanan Prof. Dr. Cemalettin CAMCI, ...

Etiketler
Safra kesesi ameliyatı
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube