Saç dökülmesi nedir? saç dökülmesi neden olur?

Saç dökülmesi nedir?  saç dökülmesi neden olur?

Sağlıklı bir saç derisinde yaklaşık 100 bin civarında saç teli bulunmaktadır ve günde 100 tele kadar saç dökülmesi normal kabul edilir.

Eğer günlük kaybedilen saç miktarı 100 telin üzerindeyse bu durum saç dökülmesi olarak değerlendirilir.

Saç dökülmesi genetik, hormonal ve çevresel faktörlere bağlı olabildiği gibi bazen de saçlı derinin bazı hastalıklarına bağlı olarak gelişebilir. Bu yüzden muhakkak her saç dökülmesinin uzman bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi farklı sebeplere bağlı oluşabilmektedir.

Erkeklerde daha çok Androgenetik Alopesi dediğimiz erkek tipi, hormonal ve genetik saç dökülmesine rastlanmaktadır. Bu tip dökülmede Dihidrotestesteron (DHT) dediğimiz hormonun etkisiyle saç dökülmesi gerçekleşmektedir.

Bu durumda saçın daha çok ön ve tepe kısımları yavaş yavaş seyrelmekte, buradaki saçlar zamanla incelmekte ve herhangi bir önlem alınmazsa sonuçta kellik oluşmaktadır.

Kadınlarda ise daha çok Telogen Efluvium dediğimiz genel saç dökülmesine rastlanmaktadır. Bu tip saç dökülmesi başlıca stres, sağlıksız beslenme, diyet, travmalar, cerrahi operasyonlar, ilaçlar, mevsim geçişleri, çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri, kansızlık ve kronik hastalıklara bağlı oluşmaktadır. Ayrıca doğum yapan kadınlarda doğumdan yaklaşık 4-5 ay sonra fizyolojik kabul edilen yoğun bir saç dökülmesi olabilmektedir.

Her ne kadar erkek tipi dökülme dense de kadınlarda da bazen Androgenetik Alopesi dediğimiz erkek tipi dökülme görülebilmektedir. Bu durumda kadın bireylerin özellikle tepe bölgelerindeki saçlarda zayıflama ve seyrelme göze çarpar.

Saç Dökülmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Saç dökülmesinin türü ve sebebinin belirlenmesi büyük önem arz eder. Çünkü her durumun özel olarak ele alınması ve tedavi edilmesi gerekir. Bu sebeple saçlı deri ve saçın bir dermatolog tarafından ayrıntılı muayene edilmesi, hastanın ayrıntılı sorgulanması ve altta yatan durum ve hastalıkların belirlenmesi için çeşitli tetkiklerin yapılması gerekir.

Muayene sırasında bazen saçlı derinin dermoskop denilen cihazlarla incelenmesi, hatta bazen saçlı deriden biyopsi alınması gerekebilmektedir.

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesinde öncelikle dökülmenin tipi ve sebebi belirlenmelidir.

Dökülme şayet bir cilt hastalığına bağlı ise o hastalığın tedavisi sağlanır ve ilerlemesi önlenir. Bu gibi durumlarda genellikle saç dökülmesi kalıcıdır.

Dökülmede altta yatan kronik bir hastalık varsa tedavi edilir, herhangi bir vitamin, mineral eksikliği varsa takviyesi yapılır.

İster erkek ister kadın olsun saç dökülmesi olan bireyin dökülmesinin durması, mevcut saçın güçlenmesi ve dökülen saçların tekrar yerine gelmesi için PRP, saç mezoterapisi, Kök hücre tedavisi, Otolog Mikrogreft Tedavisi, Büyüme Faktörü uygulaması gibi özel tedavilere başvurulabilmekte ve oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Eğer dökülme ileri boyuttaysa ve bu yöntemlerle tedavi sağlanamayacağı hekim tarafından belirlendiyse o zaman saç ekimine başvurulabilir.

Bu makale 22 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şirin Çelik

Uzm. Dr. Şirin Çelik, 31 Aralık 1984’te dünyaya geldi. Lisans öncesi öğreniminden hemen sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladı ve 2007 yılında tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı. Şirin Çelik, Yüksek Lisansı’nı 2012 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nde yaptı ve ardından Dermotoloji uzmanlığı unvanını almaya hak kazandı. Uzm. Dr. Şirin Çelik, akademik sürecini bitirdikten sonra, Bezm - i Alem Vakıf Hastanesi’nde 2008 – 2012 yılları arasında ilk kariyer sürecine başladı. Ardından, “Batman Bölge Devlet Hastanesi (2012 – 2014)”, “Başarı Hastanesi (2014 – 2015)”, “Yeni Yüzyıl Ünv. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi (2016 - 2020)”, “Estethica Levent Hastanesi (2020)” ile sayısız hastanın hayatına pozitif dokunuşlar yaptı. Uzm. Dr. Şirin Çelik, 2018 - 2020 yılları arasında Yeni Yüzy ...

Etiketler
Saç dökülmesinin tedavisi
Uzm. Dr. Şirin Çelik
Uzm. Dr. Şirin Çelik
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube