Saç dökülmesi neden olur?

Saç dökülmesi neden olur?

Bir insanın başında ortalama 100.000-150.000 arasında saç kökü vardır. Günde 80-100 saç dökülmesi normal kabul edilir. Dökülen her bir saç teli 6-10 haftada yenilenir. Hastalık sayılabilecek saç dökülmeleri saç köklerinin istenmeyen ve kontrol edilemeyen değişikliklerine bağlı oluşur. Tüm saç köklerinin bir yaşam döngüsü vardır. Büyüme dönemi 2-6 yıl, gerileme dönemi 2-4 hafta ve dinlenme dönemi 2-4 ay devam eder.

SAÇ DÖKÜLMESİ ÇEŞİTLERİ

Androgenetik Alopesi (Erkek Tipi Saç Dökülmesi)
Genetik yatkınlık önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde kayıp ilk olarak şakak ve alın bölgesinden başlar, daha sonra tepe bölgesinde açılma olur.

Saç dökülmesi yaş ilerledikçe artar.

Erkek tipi saç dökülmesinde dökülen saçları geri getirebilecek bir tedavi henüz mümkün olmamakla birlikte, dökülmeyi durdurmaya ve mevcut incelmiş saçları kalınlaştırmaya yönelik ilaçlar uygulanmaktadır.

Alopesi Areata

Bilinmeyen bir uyarana bağlı olarak bağışıklık sisteminde görev alan hücreler saçları ve diğer kılları reddederler. Yani bağışıklık sisteminin hatasıyla oluşan bir hastalıktır. Bunun sonucunda saç dökülme alanları gelişir. Tedavi zor ve zaman alıcı olabilir.

Sikatrisyel Alopesi

Sikatrisyel alopesi saçlı derinin bir hastalığıdır. Saç kökleri ve bunları besleyen damarlar mevcut bir deri hastalığı sonucu tahrip olurlar. Kalıcı bir dökülmedir. Erken dönemde saptanırsa saç hasarı büyümeden hastalık durdurulabilir.

Semptomatik Alopesi

Semptomatik alopesi farklı nedenler ile ortaya çıkabilen ve hemen her yaşta görülebilen bir saç dökülmesidir. Nedenleri: Demir eksikliği, protein eksikliği, çinko eksikliği, folik asit eksikliği, B12 vitamin eksikliği, tiroid hastalıkları, doğum sonrasındaki hormonal değişiklikler, ilaçlar, ciddi infeksiyonlar ve psikolojik stres.

SAÇ MUAYENESİ

Saç muayenesinde saç kaybının yaygın olup olmadığı değerlendirilmelidir. Farklı bölgelerde saçların ayrılması ve ayrımların genişliklerinin karşılaştırılması yardımcı olabilir. Aktif bir saç kaybı varlığını kanıtlamanın en basit yolu saç çekme testidir. Saçın çekilmesi ile elde edilen saçların uçları mikroskopik olarak incelenmelidir.

BESLENMENİN SAÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Kalori kısıtlamasının 1000 kcal/gün ve altına  düştüğü diyetlerde saç dökülmesi 1-6 ay içinde   başlayabilmektedir. Diyetin sonlandırılmasıyla saç büyümesi  normale döner. Demir eksikliği, çinko eksikliği ve biotin eksikliği gibi durumlarda saç dökülmeleri erken bulgu olarak gözlenmektedir. Sonradan oluşan biotin eksikliklerinde yumurta akının fazla tüketilmesi en önemli nedendir. A vitamini, E vitamini ve selenyumun fazla alınmasında saç dökülmeleri görülmektedir.

SAÇ DÖKÜLMESİ NE ZAMAN HASTALIKTIR?

Saç dökülmeleri 3 aydan fazladır devam ediyor ve saçları bir tutam halinde çekince her alandan 5 veya daha fazla saç ele geliyorsa saç dökülmesi mevcuttur diyebiliriz. Saçlı deride yuvarlak boşluklar ve saç ayırma çizgilerinde genişleme varsa ve saçlar seyrelmiş ve hacim olarak azalmış ise saç dökülmesinden bahsedilebilir.
 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Burhan Engin

Etiketler
Saç dökülmesinin tedavisi
Prof. Dr. Burhan Engin
Prof. Dr. Burhan Engin
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube