Rozasea tedavisi

Rozasea tedavisi

Rozasea Tedavisi;Oldukça sık görülen bir cilt hastalığıdır. Hastalarda diğer bireylere göre yüzde kızarıklığa daha çok yatkınlığı vardır.

Kızarıklık yavaşça burun, çene, kulaklar hatta göğse doğru yayılır. Kızarıklık dışında papül, püstül ve ciltte kalınlaşma gibi cilt bulgularına da neden olur.

Rozasea’nIn dört ayrı tipi vardır ;

Yüzde kızarıklık ve damarlanma

Kızarıklık, ödem ve akne benzeri görüntü

Ciltte kalınlaşma ve kızarıklık

Göz tutulumu ile seyreden rozasea olarak sınıflandırılabilir.

Rozasea kronik bir rahatsızlık olduğundan hayat kalitesini azaltabilir. Özgüven kaybı, utanma, kaygı, iş yaşamında problemler ve depresyona neden olabilir.En sık 30-50 yaşları arasında görülür. Açık renk ciltler, sarı saçlılar, aile hikayesi olanlar Rozasea’ya daha yatkındırlar. Erkeklerde biraz daha sık görülür.

Rozaseanın Sebepleri Nelerdir?

Aslında tam olarak sebebi bilinmemektedir. Kalıtımsal ve immun sistemin aşırı cevabı olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır. Ayrıca mide rahatsızlıklarında rol alan bir bakteri ile sıklıkla ilişkili bulunmuştur. Demodeks denilen bir tür cilt akarı Rozasea’lı hastalarda sık olarak bulunur.

Rozasea’yı Arttıran Faktörler Nelerdir?

Güneş, stres, sıcak hava, sıcak banyo, rüzgar, çeşitli cilt bakım ürünleri en çok bilinen arttırıcı faktörler arasında yer alır.

Yiyecekler Rozasea’yı Tetikleyebilir mi ?

Alkol ve kafeinli içecekler, acı ve baharatlı yiyecekler sıklıkla bilinenlerdir.

Rozasea Tanısı Nasıl Konur ?

Dermatoloğunuz çeşitli sorular sorarak ve muayene ile kolaylıkla tanı koyacaktır.

Rozasea Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Rozasea’nın evresi ve hangi tipinin ön planda olduğu tedaviyi belirleyecektir. Ağızdan antibiotikler, antiparaziter kremler, güneş koruyucular, lazer ve diğer ışık tedavileri başlıca tedavi yöntemlerini oluşturur.

Bunun dışında en önemlisi tetikleyici ve artırıcı faktörlerden uzak durulmasıdır.

Bu makale 18 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ekrem Civaş

 Uzm.Dr Ekrem Civaş, 1977 yılında doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 1999 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.  Saç hastalıkları ve Saç ekimi konusunda ilk önce Kanada ve Amerika’da temel saç cerrahisi eğitimi olmak üzere sırası ile Polonya, İsveç ve İspanya’da çeşitli kliniklerde deneyim paylaşımı ve ileri teknikler konularında çalışmıştır. Lazerle varis ve kılcal damar tedavisi, Lazerle leke tedavisi ve Lazerle ameliyatsız cilt germe konularında Cutera Akademinin 2005 New York  ve 2007 Barselona’da düzenlediği eğitimlere katıldı. 2009 yılında  alanında ilk sayılabilecek “Farklı vasküler lezyonların Nd-Yag lazer ile tedavisi ...

Etiketler
Kılcal damar tedavisi
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube