Doktorsitesi.com

Romatoid Artritte Yan Etki ve Tedavi Takibi

Prof. Dr. Mehmet Arman
Prof. Dr. Mehmet Arman
6 Şubat 2018131 görüntülenme
Randevu Al
Romatoid Artritte Yan Etki ve Tedavi Takibi

• Kronik niteliği nedeni ile Romatoid Artrit'te ( RA) uzun süreli ilaç kullanımı mutlaka gereklidir. Bunların çoğu da bağışıklık sistemini de etkileyen güçlü ilaçlardır. Buna bağlı olarak ilaç yan etkileri de kaçınılmazdır.

• RA'de ilaç yan etkilerinden kaçınmak için düzenli kontroller ve bu kapsamda belli tetkiklerin belli aralarla yapılması zorunludur.

• NSAİD diye kısaca adlandırdığımız 'kortizon olmayan antiromatizmal ilaçlar'; endometacin, diclofenac, iboprufen, naproxen, oksikam v.b. ham maddelerini içeren ilaçlar, en çok mide ve tansiyon üzerine olumsuz etki gösterirler. Ayrıca böbrek ve karaciğere yan etkileri de göz önünde tutulmalıdır.

• KORTİZON preparatları kan şekeri, tansiyon, mide üzerinde olumsuz etkiler gösterebilirler; uzun vadede kemik erimesi açısından takip edilmelidirler. Uzun süre kullanımları, böbrek üstü bezinde tembelliğe yol açar. Vücut kendi kortizonunu salgılayamaz.

• DMARD ya da baz tedavi olarak kısaca adlandırılan uzun vade ilaçları ise kan tablosu, karaciğer, böbrek, akciğer üzerine olası yan etkileri açısından 1-3 aylık aralarla düzenli olarak takip edilmelidirler.

• BİYOLOJİK AJANLAR ise özellikle Tüberküloz ve diğer fırsatçı enfeksiyonlara, ayrıca çeşitli kanser risklerine karşı belli aralarla düzenli takibi gerektirirler. 

• Bazı ilaçların özellikle takip edilmesi gereken yönleri vardır: Klorokin derivelerinin düzenli göz kontrolü gerektirmesi gibi...

Etiketler

Romatoid artrit tedavisiRomatoid artrit tanı ve tedavisiRomatoid artrit nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mehmet Arman

Prof. Dr. Mehmet Arman

Prof. Dr. Mehmet İhsan ARMAN, 1949 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Almanya'da 6 yıl Romatoloji, Fizik Tedavi - Rehabilitasyon, Radyoloji ve İç Hastalıkları alanlarında Asistan olarak görev almış ve 1980 yılında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır