ritm Holter Nedir ?

Prof. Dr. Murat Gençbay
Prof. Dr. Murat Gençbay
26 Ekim 2017503 görüntülenme
Randevu Al
ritm Holter Nedir ?

Ritm Holter, kalp ritminin belirli bir süre (genellikle 24 saat veya daha uzun süreli) EKG kaydının kaydının alınarak kaydedilmesi işleminin adıdır

Ritm Holter kimlerde gerekir ?

Ritm Holter; kalp aritmilerinde veya kalp aritmisine yol açan hastalıklarda sık kullanılan bir tetkiktir. Bu ritm bozukluğu kalpte çok hızlı veya çok yavaş atımlar veya anlık duraklamalar şeklinde olabilir. Çok kısa sürebilen ve ara ara olan bu durum muayene sırasında çekilen EKG de çoğu zaman saptanamaz. Bu nedenle zaman zaman olan bu ritm bozukluklarının saptanması için Ritm Holter tetkiki gerekir.

Ritm Holter hangi hastalıkların tanısında yardımcı olur ?

Ritm Holter aşağıdaki hastalıkların tanısında kullanılır:

Çarpıntı ve ritm bozuklukları

Fenalık hissi

Bayılacak gibi olma, bayılma, geçici bilinç kayıpları

Ani gelişen halsizlik, nefes darlığı, çabuk yorulma.

Kalp krizi sonrasında bazı hastalarda ölümcül ritm bozukluğu riskinin belirlenmesi amacıyla.

Ritm Holter kaydı nasıl yapılır ?

Ritm Holter sistemi bir kaç kablodan ve bu kabloya bağlı küçük bir kayıt cihazından oluşur (Bknz şekil). Kablolar yapışkan ve tek kullanımlık pullarla (elektrot) vücuda bağlanır. Çoğu zaman 3 veya 5 adet elektrod-kablo kullanılır. Bu elektrotlar kalbin elektrik aktivitesini en uygun şekilde kaydedecek göğüs üzerindeki noktalara yapıştırılır. Kayıt cihazı bu kablolardan gelen sinyalleri sürekli olarak belleğe kaydeder. Kaydedilmiş olan tüm EKG sinyalleri daha sonra uzman bir kardiyolog tarafından değerlendirilir ve rapor yazılır.

Ritm Holter cihazı taktırdığınızda nelere dikkat etmelisiniz ?

Ritm Holter cihazı takılı haldeyken kişinin günlük yaşamında genelde önemli bir kısıtlama söz konusu değildir. Tam tersine hastanın her günkü doğal aktivitelerine devam etmesi istenir. Ritm Holter takılı olan kimsenin elektrikli veya elektronik cihazlar kullanmasında, araç kullanmasında, cep telefonu kullanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Holter cihazı takılıyken; hasta cihaz takılıyken duş almamalı, banyo yapmamalıdır. Ayrıca göğüste gereken görüntülemeler (göğüs filmi, BT çekimi, MR çekimi ertelenmelidir. Ritm Holter kaydı uyku sırasında da devam eder; herhangi bir zararı yoktur.

Ritm Holter kaydı sırasında şikayetiniz olursa ne yapmalısınız ?

Ritm Holter’inin takılma nedeni zaten böyle bir durum sırasında kalp ritminin kaydedilmesidir. Çoğu cihazda böyle bir anda basılarak aktive edilmek üzere küçük bir düğme bulunur. Bu düğmeye basıldığında cihazın kayıtlarında o zaman anı işaretlenecektir. Böylece raporu düzenleyen kardiyolog o sıradaki kalp ritmi ve hastalık hakkında daha ayrıntılı değerlendirme yapacaktır.

Ritm Holter cihazı takılıyken hiçbir şikayetiniz olmazsa ne olur?

Holter cihazı takılıyken tetkike neden olan şikâyetlerin olması aslında istenen bir durumdur. Ancak hiçbir şikayet veya sıra dışı bir durum olmasa da, kalp ritminin 24 saatlik dökümü, egzersiz ve uyku sırasındaki ritm özellikleri yine de kalp ritmi hakkında çok önemli bilgiler verecektir.

Ritm Holter kaydı sırasında kablolar yerinden çıkarsa ne yapmalısınız ?

Yerinden çıkan kablo tekrar aynı yere takılmalıdır. Eğer birden fazla kablo yerinden çıktıysa ve yerleri belli değilse mümkünse Ritm Holter sistemini takan kişi / kurum aranmalıdır. Bu irtibat sağlanamıyorsa kablolar yine de boş olan pullara (elektrod) takılmalı; ancak cihazın teslimi sırasında bu durum hakkında mutlaka bilgi verilmeli; kabloların yerlerinin kayıt sırasında değişmiş olabileceği anlatılmalıdır.

 

Etiketler

Ritm holter nedir ?Ritm holter ne işe yararRitm holter cihazıRitm holter kimlerde gerekirRitm holter kaydı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Gençbay

Prof. Dr. Murat Gençbay

Prof.Dr Murat GENÇBAY 01 Mayıs 1965 tarihinde Karaman'da doğdu. Tıp eğitimini  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 1990 yılında mezun oldu. İhtisasınını Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi 1991-1995 tarihleri arasında yapmıştır. 1995-2003 yılları arası Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde Başasistan olarak hizmet vermiştir.1999 yılında Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde Doçent Dr. ünvanı, 5 eylül 2013 yılında Kemerburgaz Üniversitesi'nde Profesörlük ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır

SERTİFİKA VE ENTEGRASYONLAR

Doktorsitesi.com Sağlık Bakanlığı onaylı ve entegreli bir sağlık bilgi platformudur. Sertifikaları ile tescillenmiş güvenilir altyapısıyla sağlık hizmetlerine erişim sağlar.

MBYSUSBSISO9001 2015 SertifikasıISO/IEC 27001 2013 SertifikasıISO 20000-1 2018 SertifikasıISO 22301 2019 Sertifikası
İLETİŞİM

Doktorsitesi Com Bilgi Hizmetleri

Teknoloji ve Ticaret A.Ş.

Maslak Mah. Ahi Evran Cd. A.O.S 55 Sokak No:2 Aksoy Plaza Giriş Kat Kolektif House

İstanbul, Türkiye

Doktorsitesi.com sağlık sektöründe hizmet veren tıp doktorları, diş hekimleri, fizyoterapistler, psikologlar vb. sağlık profesyonelleri ile internet kullanıcılarını buluşturan bağımsız bir platformdur.

İş bu sayfada yer alan doktor/uzman yorumları ve değerlendirmeleri, ilgili doktorun/uzmanın doğrudan veya dolaylı emri, talebi ve/veya ricası olmaksızın, ilgili hasta/danışan tarafından bağımsız olarak yazılmaktadır. Bu web sitesinin amacı sağlık alanında kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak, sağlık okuryazarlığını artırmak, doktora erişimi kolaylaştırmaktır. Doktorsitesi.com herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir ve desteklememektedir.

© 2007 - 2025 Doktorsitesi.com. Tüm Hakları Saklıdır.