Riskli Gebelik Takibi Hangi Periodlarla Nasıl Yapılır?


Riskli gebelik takipleri normal gebelik takiplerinden daha sık kontrollerle yapılmalıdır.
Normal gebelikte 32. haftaya kadar 4 haftada bir, 32-40. Haftaya kadar 2 haftada bir, 40. Haftadan sonra 2 günde bir takip edilmesi gerekmektedir. Fakat riskli gebelikte risk faktörlerine bağlı olarak en az 2 haftada bir yapılacağı gibi 2 güne bire kadar arttırılabilir.
Gebelik yaşına bağlı olarak her kontrolde mutlaka gebenin fetal ultrasonu, bebeğin beslenmesini takip etmek amacıyla anneden plasentaya giden her iki kasık damarından geçen kanın miktarını- göbek kordonundaki kanın miktarını- bebeğin beynindeki kanın miktarını ve 32. haftaya kadar bebeğin KC damarıdan geçen kanın miktarını ölçmek gerekir.Bunun haricinde 28. haftadan sonra NST yapılmalı ve gerekirse annenin KC fonksiyonu, böbrek fonksiyonu ve idrardan kaybedilen protein miktarı ile tansiyon- seker degerlendirilmesinin mutlak yapılması gerekir.
Gebelik zehirlenmesi dediğimiz yüksek tansiyon, ödem ve idrardan protein kaybı ile seyreden preeklempside SFLT dediğimiz erken gebelik tanısını sağlayan kontoller uygulanabilir.
Doğum sırasında oluşabilecek omuz takılması, kanama gibi risklerinin önceden değerlendirilmesi gerekir.
Doğum sonrası en önemli risk lohusa döneminde gebenin rahim veya memeyle ilgili enfeksiyonlarının gözden kaçırılmaması için doğum sonrası yara yeri, meme muaynesi ve uterus değerlendirilmesi için ultrasonların ve kan tahlillerinin yapılması gerekir.