Doktorsitesi.com

RİNOPLASTİ ÖNCESİ BİLMENİZ GEREKENLER

Op. Dr. Müge Sevindik
Op. Dr. Müge Sevindik
11 Kasım 201881 görüntülenme
Randevu Al
RİNOPLASTİ ÖNCESİ BİLMENİZ GEREKENLER

Rinoplasti (Burun Ameliyatı) nedir?

Estetik burun ameliyatı, bir başka deyişle rinoplasti burnun görüntüsünü estetik ölçülere ve yüzün diğer kısımlarına uyumlu hale getirerek kişinin özgüvenini ve psikolojisini olumlu yönde değiştirmenin yanında nefes alma ile ilgili problemleri de ortadan kaldırmaya yönelik bir ameliyattır.

Kimlere burun estetiği ameliyatı yapılabilir?

Burun estetiği ameliyatı genellikle kızlarda 17, erkeklerde 18 yaş ve sonrasında önerilir. Bunun nedeni hem dokuların erişkin boyutuna gelmesini beklemek hem de kişinin belirli olgunluk ve dengeye gelmesini beklemek amaçlıdır. Burun estetiği ameliyatı sonrası yüzün kalıcı olarak değişecek olması ameliyat olacak kişinin beklentilerinin gerçekçi ve psikolojisinin dengeli olmasını gerektirir. 

Burun estetiği ameliyatı nasıl gerçekleştirilir?

Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Anestezi uygulandıktan sonra burun içerisi ve çevresi antiseptik solüsyonla temizlenir. Burun içi ve dışına kanamayı azaltıcı enjeksiyonlar yapılır. Burun ameliyatı ortalama 1.5-2 saat sürer. Burun estetiği ameliyatı için açık ve kapalı olmak üzere iki teknik kullanılmaktadır. Kapalı teknikte burun içerisinden yapılan kesiler ile kıkırdak ve kemik yapılar şekillendirilir. Açık teknikte ise iki burun deliği arasında yer alan kolumella denilen bölgeden kesi yapılarak burun derisi yukarı kaldırılır. Yapılan bu kesinin izi kalıcı olacaktır. Her iki teknik ile de amaç; doğal, estetik ve fonksiyonel sonuçlar elde etmektir. Ameliyat sonunda burun üzerine, ödemi kontrol etmek, buruna verilen şekli korumak amacıyla plastik kalıp konulur. Burun içerisine ise hava geçişine izin veren silikon tamponlar konulur. Tamponlar 24-48 saat sonra alınırken burun üzerine uygulanan plastik kalıplar 1 hafta sonra alınır.

Ameliyat sonrası nasıldır, neler yapılmalıdır?

Ameliyat sonrası baş mümkün olduğunca yukarıda tutulmalı ve ilk 24 saat aralıklı olarak soğuk uygulama yapılmalıdır. Genellikle ilk 24 saat hastanede geçer. Ameliyat sonrası 6. Saatte ağızdan gıda alımına başlanabilir ve ayağa kalkılabilir. Ameliyat sonrası ağrı ;ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilir niteliktedir. Göz çevresinde ilk 1 hafta sürecek morluk ve şişlikler olacaktır. Hastaneden ayrıldıktan sonra evde kullanılmak üzere ağrı kesici, antibiyotik ve burun içine kullanılması gereken sprey ve kremler reçete edilir. Üç gün sonra burun içi tamponların alınması, 1 hafta sonra ise burun üzerinde olan plastik kalıpların ve dikişlerin alınması için kontrole gelinmesi gereklidir. On dört gün sonra ise burun sırtında ki tüm bantlar alınmış olarak sosyal hayata devam edilebilmektedir. Doktorun önereceği masaj tekniği ile takiplere devam edilmelidir. İlk 2 ay gözlük takılmamalı, darbelere karşı dikkatli olunmalıdır. Burun son şeklini 6 ayda alır, sabırlı olunmalıdır.

Ameliyat sonrası görülebilecek sorunlar nelerdir?

Ameliyat sonrası erken dönemde kanama, enfeksiyon, burun derisinde dolaşım bozukluğu dikiş malzemelerine, kullanılan bantlara ve kremlere karşı allerjik reaksiyon görülebilir. Geç dönemde nadir görülen sorunlardan bazıları ise burun derisinde uzun süren şişlik ve sertlik, burunda uzun süren uyuşukluk, izlerde iyileşme bozukluğudur. Burun derisinin altında dokunulduğunda hissedilen düzensizlikler olabilir, burun delikleri tam simetrik olmayabilir. Burun görünümü hastanın beklediği gibi olmayabilir.

Karşılaşılan fonksiyonel veya kozmetik problemler karşısında revizyon rinoplasti dediğimiz ikinci kez burun estetiği ameliyatı yapılabilir. burun ucunda normalden fazla bir sertlik ve şişlik olur; lokal kortizon enjeksiyonları yapılabilir. Burun düzeltme, revizyon ameliyatı bir önceki ameliyattan en az 6 ay hatta 1 yıl sonra yapılmalıdır. Bazı deformitelerde kulak kepçesinden yada kaburgadan kıkırdak doku alınarak şekillendirmede kullanılabileceği ve ilk ameliyattan daha zor bir ameliyat olacağı unutulmamalıdır.

Etiketler

Rinoplasti sonrasıBurun estetiğinde yeniliklerRinoplasti nedirBurun estetiğinde açık ameliyatBurun estetiğinde morarmaBurun estetiğinde tamponBurun estetiğinde atelBurun estetiğinde ağrı olur muRinoplastiBurun estetiğiRinoplasti öncesi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Müge Sevindik

Op. Dr. Müge Sevindik

Op. Dr. Müge SEVİNDİK, 1985 yılında Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2016 yılları arasında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tamamlamış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır