Rhinoplasti

Rhinoplasti

RHİNOPLASTİ: BURUN ESTETİK AMELİYATI

İnsanın oğlunun dış görünüşünde normal ve çekici bir görünüm yansıtma arzusu çok eski çağlara kadar uzanmaktadır. 

Bu arzu Kozmotik sanayiinde olduğu gibi Kulak Burun Boğaz alanında da büyük bir çalışma ve araştırma sahası oluşturmuştur. 

Plastik Cerrahi alanındaki çalişmalarda harpler ve sanayi travmaları en büyük rolü oynamıştır. Uygulamalardan kazanılan tecrübeler, gelişen teknolojik yaklaşımlarla bugünkü başarılı sonuçlara ulaşmıştır. 

Burun estetiği ameliyetına talep her kesimden ve her yaşta insanlardan gelmektedir. 

Kişinin gençlik ve enerjisini yansıtacak bir görünüm yansıtması, sadece toplum içinde kabul edilme şansını arttırmamakta, aynı zamanda kişinin o toplumda ki statüsünü de yükseltmektedir.

Bugün Rhinoplasti talebinin nedenleri hem estetik kaygılar hem de nefes alma problemleridir. 

Daha önceleri fazlaca olan, insanlarda ünlülere benzeme isteği , günümüzde estetik burun ameliyatı olacaklarda, doğal burun görünümü oluşumunu tercih etmeleri yönündedir. Bu nedenle uygulanacak Rinoplasti operasyonu için baş vuran olgularda, yüzle uyumlu burun isteği gözlenmektedir. 

Örneğin; başkasına yakışan bir burun diğerine yakışmayabilir. Uygulanan Rinoplasti ameliyatında,

-Estetik olarak burun şeklinin kişinin yüz özelliklerine göre planlanması şarttır. 
-Natürel olmalı, 
-Yüzünüzün diğer yapıları ile uyumlu olmalıdır. 
-Nefes alamama şikayetleri varsa o da aynı anda çözülmüş olmalıdır. 
-Uzun dönemde burunda çökmeler, eğrilikler olmamalıdır. 

Uygulanan bir ameliyat sonrası ödem ve şişlikler dağıldıktan sonra burun yüze iyice oturur. 

Sonuç olarak; kişi yeni burun yapısı doğal olduğu için asla yeni halini yadırgamaz, kolaylıkla adapte olur. 

-Estetik burun ameliyatı sırasındaki riskler, ameliyat esnasında burnu şekillendirmek amacıyla burna destek veren bağlar ve kıkırdakların üzerinde çalışma yapılması gereklidir.
-Gereğinden fazla bağ ve kıkırdak kesilirse veya bu bağlar daha sonra tamir edilmezse burun düşer, çöker veya sıkılmış gibi durur. 
-Bunları önlemek amacıyla kıkırdak çok az miktarda çıkarılmalı veya çıkarılan kıkırdak düzeltilip yerine konmalıdır. 
-Ayrıca destek bağlara zarar verilse bile bunlar tekrar tamir edilmelidir.


Burun estetik ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir. 
Kapalı teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapılır. Cerrah görmeden, içeriden çalışarak ameliyatı tamamlar. 
Açık teknikte ise burun ucunda 3-4 mm'lik bir kesi yapılarak burun ucu açılır. Bu şekilde bütün burun yapılarına ulaşmak mümkün olur. Teknik seçimi operasyonu yapacak cerrahın tercihidir. 

Burun estetiği ameliyatı için üst yaş sınırı yoktur. Alt yaş sınırı ise erkek ve kızlarda farklılık gösteriyor. Kızlarda 14-15 ,erkeklerde 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir.

Rinoplasti ameliyatı olmayı arzu eden kişilerde göz önüne alınması ve cerrahın üzerine titizlikle düşmesi ve düşünmesi gereken bazı hasta değerlendirmelerini göz önüne alması gerekir. Doktor, gerekirse bir Psikiyatriste de danışılabilir.

Bunlar; 
-Abartıllan ve ya gerçek olmayan beklentiler
-Aşırı derecede kararsızlık
-Olgunu aşırı istek ve arzuları
-Olgunlaşmamış birey
-Başka birini mutlu etme arzusu
-Ameliyatının kişinin mevcut problemlerini çözeceği arzusu
-Kariyerini ve sosyal yaşamını güçlendireceği beklentisi


Ameliyat süresi hastadaki problemlerin büyüklüğüne göre değişiyor. Ancak ortalama 3 ila 4 saati bulmaktadır.


Bu estetik ameliyatın en can alıcı noktalarından birisi, şekil bozukluğu yanı sıra eşlik eden burun tıkanıklığı şikayetinin giderilmesidir. 

Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların önemli bir bölümünde sadece şekil bozukluğu değil burun içerisinde de çeşitli problemler görülüyor. 

Bunların başlıcası burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki “deviasyon” denilen burun bölmesi eğrilikleridir. 

Bu yüzden estetik burun ameliyatı ile birlikte burunda tıkanıklığa sebep olan deviasyon ve burun içi etleri gibi sorunların beraber ele alınması çok önemlidir. 

Eğer burun bölmenizde bir eğrilik varsa ve bu estetik ameliyatınız sırasında giderilmez ise, ameliyat sonrası hem eğrilik, hem de nefes alamama sorununuz devam edecektir. Bu nedenle amaç estetik ve fonksiyonel sorunların birlikte çözülmesidir.

Gerçek olan “ Burunun dış güzelliğinden çok, iç güzelliği, sağlık açısından daha önemlidir.

www.drselcukonart.com

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selçuk Onart

Prof. Dr. Selçuk Onart, 12 Temmuz 1945'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise 1975 ile 1978 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi KBB anabilim dalında tamamlamıştır.1982 yılında üniversite Doçenti, 1988 yılında Profesör unvanlarını almıştır. Prof. Dr. Onart'ın mesleki ilgi alanları arasında Burun ve Paranazal Sinüs Hastalıkları bulunmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası kuruluşun üyesi olan Prof. Dr. Onart'ın çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel yayını bulunmaktadır. Prof. Dr. Onart, Bursa Lions Kulubü üyesidir; İngilizce bilmektedir; evlidir; hobileri arasında su sporları, klasik müzik ve güzel sanatlar yer almaktadır.                    ...

Etiketler
Rhinoplasti
Prof. Dr. Selçuk Onart
Prof. Dr. Selçuk Onart
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube