Rhinolight tedavisi nedir?

Rhinolight tedavisi nedir?

RHINOLIGHT, Avrupa Birliği Proje Geliştirme Fonu ile desteklenerek Macaristan Szeged Üniversitesi’nde geliştirilmiş bir burun içi fototerapi (rinofototerapi) cihazıdır. Mevsimsel özellik gösteren Alerjik nezlenin ( saman nezlesi –alerjik rinit )  tedavisinde uygulanan ve yeni özel bir içeriğe sahip yüksek yoğunlukta ışıktan oluşan Rhinolight yani ışık tedavisinin burun içerisine uygulanmasıdır. Rhinolight ile verilen ışığın %70'den fazlası gözle görülebilen ışınlar, %25'i ultraviole A (UVA) ve %5'den az kısmı ultraviole B (UVB) dir.

Rhinolight ile burunda oluşan başlıca etkiler nelerdir?

Alerjik nezlesi olan hastalarda rhinolight ile burunda alerjiye bağlı gelişen kaşıntı, tıkanma, hapşırık gibi her türlü şikayet başarı ile son derece azalmaktadır. Bu etkiyi şu şekilde yapmaktadır.

·         Mukozada alerjik reaksiyona bağlı histamin maddesi salınmasının engellenmesi,

·         Histamini üreten mast hücrelerinin salgı yapmasının önlenmesi,

·         T lenfosit ve eozinofil adı verilen hücrelerin miktarında azalma,

·         Hastanın burun salgılarında eozinofil, ECP ve Interlökin-5 gibi alerjik reaksiyonlarda artan maddelerin miktarında azalmadır.

-Işık tedavisi uygulanma şekilleri nelerdir?

Rhinolight mevsimsel alerjisi olan hastalarda toplam 6, tüm yıl alerjisi olan hastalarda ise 8 seans olarak uygulanmaktadır. Mevsimsel alerjide ardışık 2 haftada üçer tedavi uygulanırken tüm sene devam eden alerjik nezlesi olan hastalarda ilk hafta yapılan 3 tedaviyi takiben 5 hafta boyunca haftada bir uygulama yapılmaktadır. Işık tedavisinin etki süresi 1 yıl olup bu sürenin sonunda tekrar uygulanması gerekebilmektedir.

Etkinliğe ulaşması için kaç seans gereklidir?

Mevsimsel Alerjik Rinit

RHINOLIGHT  Tedavi Protokolü, Tabloda görüldüğü gibi gün aşırı toplam 6 seans ve 2 haftadır.

Uygulama

Her Burun deliği (dakika : saniye)

 

İlk Hafta

1. Seans

02:00

2. Seans

02:15

3. Seans

02:30

Ikinci Hafta

4. Seans

02:45

5. Seans

03:00

6. Seans

03:00

Perenial Alerjik Rinit 

RHINOLIGHT  Tedavi Protokolü, Tabloda görüldüğü ilk hafta 3 ve ardışık 1 seans olarak toplam  8 seans ve 6 haftadır.

Uygulama

Her Burun deliği (dakika : saniye)

 

İlk hafta

1. Seans

02:00

2. Seans

02:15

3. Seans

02:30

Ikinci hafta

4. Seans

02:45

Üçüncü hafta

5. Seans

03:00

Dördüncü hafta

6. Seans

03:00

Beşinci hafta

7. Seans

03:00

Altıncı hafta

8. Seans

03:00


-Rhinolight tedavisi tam iyileşme ile sonuçlanabilir mi?

Hastalığınızı tamamen ortadan kaldırmak henüz mümkün değil, ancak olabildiğince uzun iyilik dönemleri kazandırmak mümkün olmaktadır

-Tedavi acı verir mi?

Rhinolight tedavisi, alerji etkenlerin mevcudiyeti nedeniyle, burunda bağışıklığa cevap seviyesini düşürmektedir. Uygulama tamamen ağrısızdır. Işık etkisiyle burunda çok hafif  kuruma  hissi olabilir.

-Etkinliğe ulaşması ne kadar zaman alır?

Rhinolight ışık tedavisinin etkileri hızlı ve uzun solukludur. Allerik rinitli hastaların yakınmalarında yüksek oranda iyileşme sağlar. İyilik dönemleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Yakınmaların düzeyine göre tedavi kürlerini yıl içerisinde birkaç kez tekrar etmek gerekebilir.

-Yan etkisi var mıdır?

Dokuda herhangi bir kalıcı hasar oluşmadığından alerji hastalarında bir sorun yaşanmadan uzun dönemler kullanılabilmektedir.

-Rhinolight herkese uygulanabilir mi?

- Rhinolight Işık Tedavisi sadece tanı konmuş alerjik rinit hastalarında uygulanır. Tek ya da kombine şekilde kullanılan ilaçların ( antihistaminik tablet ya da şuruplar, steroid içeren bütün spreyleri gibi ) alerjik rinit yakınmalarını kontrol altına alınamadığı hastalar, ilaç kullanmanın sakıncalığı olduğu alerji rinit hastaları ( hamilelik,emzirme, aktif spor yapma, karaciğer ya da böbrek yetmezlikleri gibi ), başka bir hastalıktan dolayı kullandığı ilaçların anti alerjik ilaçlarla etkileşim gösterebileceği hastalar, uzun süreli ilaç kullanmayı tercih etmeyen hastalar ve uygulamakta olduğu alerji tedavisine destek isteyen hastalar rhinolight tedavisine aday hastalardır.

RHINOLIGHT Kullanımı Önerilmeyen hastalar;

Standart tedavileri kullanamama nedenleri ciddi burun eğiklikleri olan hastalar,

Alerjik nezlenin yanı sıra diğer akut viral ya da bakteriyel burun iltihapları bulunan hastalar,

Burun içinde ya da genizde tümörleri olan hastalar,

Ciddi burun kuruması ve burun içinde kabuklanma şikayeti olan hastalar,

Daha önce cilde yönelik ışık tedavisi sırasında ciltte ciddi sorunlar yaşamış olan hastalardır.

Henüz çocuklarda ışık tedavisi kullanımı ile ilgili yeterli klinik bilgi birikimi olmadığından Rhinolight uygulaması 14 yaş altında önerilmemektedir.

Hamilelik sırasında Rhinolight tedavisi yapılabilir mi?

- Alerjik riniti olan, hamilelerde, laktasyon dönemindeki annelerde RHINOLIGHT güvenle kullanılabilmektedir.


 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tayfun Apuhan

Doç. Dr. Tayfun APUHAN, tıp eğitimini İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları ihtisasını İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sürdürerek uzman doktor unvanını aldı. Doçentlik unvanını ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden alan Dr. Apuhan, 2013 yılı süresince Abant izzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda doçent doktor olarak; 2013 yılının Mart ayında Almanya University Medical Center Hamburg-Eppendorf'da araştırmacı doktor olarak, 2011 yılının Haziran ile Ağustos ayları arasında ABD'de The Ohio State University Comprehensive Cancer Center, Ear Nose and Throat Clinic'te araştırmacı doktor olarak; 2010 ile 2013 yılları arasında Abant izzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda Yardımcı Doçent Doktor ola ...

Etiketler
Mevsimsel alerjik rinit
Prof. Dr. Tayfun Apuhan
Prof. Dr. Tayfun Apuhan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube