Gözün arka iç duvarını kaplayan sinir tabakasıdır. Retina sinir tabakası ile retina pigment epiteli (RPE) arasına sıvı birikerek retinanın RPE ‘den ayrılmasına retina dekolmanı denir. Retinadda oluşan delik veya yırtıktan sıvı sızar ve retina hemen altındaki pigment epitelinden ayrılır ve böylece retina dekolmanı gelişir.
Retina dekolmanın belirtileri ise ışık çakması, kurum uçuşması,örümcek ağına benzer görüntüler görme, bulanık görme, hareket eden gri bir gölge görme ve eğer makulayı da dekole etmiş ise merkezi görme bozulur.( Her ışık çakması mutlaka retina dekolmanı demek değildir, ancak bu şikayet kişide var ise o zaman en kısa zamanda göz doktoruna gidilmelidir.)
Retina dekolmanı çok ciddi bir göz hastalığıdır ve kendiliğinden iyileşmez tedavi edilmez ise görme kayıpları oluşabilir.
Retina Dekolmanı 3 tiptir Bunlar;
1-Yırtıklı (regmatojen) retina dekolmanı
2-Çekintili (traksiyonel) retina dekolmanı
3-Seröz (eksudatif) retina dekolmanı
Yırtıklı retina dekolmanı en sık karşılaşılandır. Bu tipte hastaların %60’ında ışık çakması, kurum yağması ve örümcek ağına benzer şekiller görür.Hastaların % 40’ında ise belirti vermez hastalık görme alanı kaybı ile kendini gösterir. Retina dekolman hastalığında göz tansiyonu düşüktür.
Çekintili retina dekolmanları en sık diabetik retinopatiler, delici göz yaralanmaları ve prematüre retinopatilerinde görülür.
Seröz retinadekolmanı'na ise sıklıkla malin hipertansiyon, arka sklerit, harada hastalığı, kollagen-damarsal hastalıklar, gebelik ve toksemi malin melanom, metastas yapan tümörler ve koroid hemanjiomunda rastlanabilir.
Hastanın damla ile gözbebeği büyütüldükten sonra indrekt oftalamskop ve çeşitli lensler kullanılarak yapılan muayenede retina detaylı olarak incelenir.
Retina yırtıklarının bir kısmı lazer ile tedavi edilir, retinada yapısı bozulmuş alanlar ve riskli bölgeler önceden lazerlenebilir.
Laser ağrısızdır ve göz bebeği büyütülerek yapılır, problemli bölgeye yapılan lazere rağmen ilerde aynı gözde başka retina problemi oluşabilir veya retinedekolmanı gelişebilir, bu nedenle hasta doktor kontrolünde olmalı ve en ufak şikayette göz doktoruna gitmelidir.
Retina dekolmanın tedavisi cerrahidir, yırtığa ve dekolmanın tipine göre değişen teknikler uygulanır.Bunlar ;Skleral çökertme, Argon lazer fotokoagulasyon, pnömatikretinopeksi ve vitrektomidir.
Retina dekolmanı ameliyatlarında anatomik başarı %90 larda olmakla birlikte görme artışı ancak %35-60 arasındadır. Ameliyattan sonra görmenin artması uzun sürebilir ve bazen de görme artışı olmayabilir.
Retina dekolmanı
