Doktorsitesi.com

Retina Damar (Ven) Tıkanıklığı

Prof. Dr. Ateş Yanyalı
Prof. Dr. Ateş Yanyalı
21 Kasım 20111975 görüntülenme
Randevu Al
Retina Damar (Ven) Tıkanıklığı

Retina ven (toplardamar) tıkanıklığının 2 tipi vardır;
Retina ven (toplardamar) dal tıkanıklığı
Retinadaki toplardamarlardan bir bölümünün tıkanması sonucu gelişir.
Santral retina ven (ana toplardamar) tıkanıklığı
Retina ana toplardamarı retinadaki tüm kanı toplayan bir damardır ve görme sinirinde yerleşmiştir.Hastalığın belirtileri nelerdir?
Ani görme azalması ile kendini belli eder. Hastalığın tuttuğu damara ve yol açtığı komplikasyonlara bağlı olarak görmede minimal bir azalma olabileceği gibi çok ciddi görme kayıplarıyla da karşımıza çıkabilir.
Retina damar (ven) tıkanıklığını oluşumunda rol oynayan risk faktörleri nelerdir?
Yaşlanma (en sık 60 lı 70 li yaşlarda gözlenir), sigara içme, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı (diyabet), glokom (göz içi basınç artışı) ve çeşitli kan hastalıkları bu hastalığın oluşumunda rol oynayabilir.
Hangi retina tetkiklerini yapmaktayız?
Retina anjiyografisi ve OCT (Optik koherenz tomografi) bu hastalıkta en sık kullandığımız retina teşhis testleridir. Bu testlerle makula ödemi (görme merkezinde sıvı birikmesi) saptanır ve hangi tedaviyi uygulayacağımıza karar verilir.
Retina ven tıkanıklığında ne tedavi uyguluyoruz?
Eğer retina toplardamarının bir bölümü (ven dal) tıkanmışsa ve görme merkezinde sıvı toplanması (makula ödemi) mevcut ise lazer, göz içine kortizon veya anti-VEGF (Avastin, altuzan, lucentis) tedavisi uygulayabiliriz. Hangi tedaviyi uygulayacağımız hastanın göz dibi bulgularına, retina anjiyografisi ve OCT sonuçlarına göre değişmektedir.
Hem santral retina hem de retina ven dal tıkanıklığında, göz içinde yeni anormal damarlanmalar oluşmuşsa bunlarının göz içine kanamasını engellemek için mutlaka lazer tedavisi yapmak gereklidir.
Santral retinal ven (ana toplardamar) tıkanıklığında, görme merkezinde sıvı toplanması varsa göz içine kortizon ya da anti-VEGF ilaçlar uygulamaktayız.

 



 

Etiketler

Retina damar tıkanıklığınde neler yapılırVen tıkanıklığı kimlerde görülürVen tıkanıklığı tedavisiRetina damar tıkanıklığı sebepleriRetina damar tıkanıklığı belirtileri

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Ateş Yanyalı

Prof. Dr. Ateş Yanyalı

1966'da dünyaya gelen Doç. Dr. Ateş Yanyalı, lise öğrenimini 1983 yılında Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamlamış ve aynı yıl girdiği  İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesinden 1989 yılında mezun olmuştur. 1990 ile 1994 yılları arasında ise Fransa'da Claude Bernard Üniversitesi Tıp Fakültesinde Göz Hastalıkları uzmanlık eğitimi almış, Prof. Dr. Mireille Bonnet'in Kliniği'nde özellikle vitreus, retina ve makula (sarı nokta) hastalıkları ve cerrahisi üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Uzmanlık eğitiminin ardından 1995 ile 1999 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Retina biriminde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başlamıştır.1999 ile 2000 yılları arasındaki süreçte ise ABD'de Newyork'da Columbia Üniversitesi Harkness Eye Institute'de vitreus, retina ve sarı nokta hastalıkları ve cerrahisi üzerine çalışmalar yapmıştır. Bu süreçte özellikle retina ve vitreus cerrahisinde geliştirdiği teknikler ve buluşlarıyla tanınan Prof. Dr. Stanley Chang ile birlikte çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır