Ramazanda susuzlukla başa çıkmak için...

Ramazanda susuzlukla başa çıkmak için...

Ramazan ayının uzun yaz günlerine denk gelmesiyle açlıkla mücadelenin de yanında susuzluk ciddi anlamda başağrıları ve sağlık problemlerine sebep olabilmekte.Peki normalde günde 2-3litreyi zor içebilirken sahur ve iftarda bu kısa süreçte susuzluğumuzu nasıl gidermeli neler yapmalıyız?

1.İftarda Osmanlı geleneği DEMİR HİNDİ ŞERBETİ :

Demir hindi meyvesi aslen hindistanda yetişmekte olan şerbeti ise 40 ayrı bitkisi ile 40 derde deva ve ramazan ayında da susuzluğa birebirdir.Evde hazırlamak isterseniz 40 baharat yerine 15 baharatla ve demirhindi meyvesine şeker yerine bal katarak hazırlamanızı tavsiye ederim.Bu mucize karışımın içersindeki demirhindi meyvesi size enerji ve zindelik verirken zencefil-zerdeçal-anason-kakule-rezene-karanfil aynı zamanda midenizi rahatlatıcak.

ZEYTİN-TURŞU -SALAMURALAR ve YAĞDA KIZARTMALAR SUSUZLUĞUN SEBEPLERİ...

Zeytin-turşu-pastırma-sucuk gibi fazla tuz içeren besinler vücuttan suyun atılmasına sebep olacak bu durumda gün boyunca çok acıkmanıza sebep olacak,aynı zamanda tansityon problemlerinin bu ayda yaşanmasının sebebi kızartmalarla birlikte tuzu tüketiminin de artmış olmasından kaynaklanır.

Bunların yerine zeytinyağlı bol yeşillikli salatalar ve omega 3içeriği açısından zengin olan ceviz günlük enerji ihtiyacınızı doğru bir şekilde karşılamanızı sağlayacak tok tutucu besinlerin başında gelir.

3.Çok fazla çay ve kahve tüketimi gün boyunca yaşadığınız ağrıların sebebi olabilir...

Çay ve kahve tüketiminde sınır konulmalı çünkü çay ve kahve ilk başta susuzluğunuzu gidersede 1-2 saat sonra vücuttan daha fazla suyun atılmasına ve daha çok acıkmanıza sebep olacaktır.Bunun yerine yeşil çay hem antioksidan içeriği açısından zindelik vericek hem de susuzluk yaşamanıza engel olacaktır.

Günde 1bardak doğal madensuyu ve 1bardak fesleğenli ayran ..

Gün boyunca vücudumuzdan su ile birlikte mineral kayıpları da olmakta bunu karşılamak için 1bardak doğal maden suyunun içersine biraz limon sıkıp(mide problemi olmayanlar için) tüketebilirsiniz. İftarlarınıza ferahlık getirebilecek ve susuzluunuzu alacak olan fesleğenli ayranı da mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

SAHURDA SİZE TAVSİYEM ZEYTİN YERİNE 3-4 ADET CEVİZ YEMENİZ OLACAKTIR ÇÜNKÜ ZEYTİN TUZLU OLDUĞUNDAN SİZİ SUSATACAKTIR,

YİNE SAHURDA SU İÇERİĞİ YÜKSEK KARPUZ VE SALATALIK GİBİ BESİNLERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN...

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bürge Köker

Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 17 Eylül 1982 tarihinde doğmuştur. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimlerinin ardından, 2010-2012 yılları arası Ankara Şehir Kulübü-Mostlife Kentpark'ta, 2012-2014 yılları arası İnteraktif diyet zayıflama merkezi'nde görev yapmış olan Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 2014 yılından itibaren Medicalpark Batıkent Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ramazanda beslenme
Dyt. Bürge Köker
Dyt. Bürge Köker
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube