Ramazanda doğru beslenme

Ramazanda doğru beslenme

Bir sürü şey saydık bunları nasıl uygulayalım? 

Pratiğe gelince su, hurma,zeytinle orucumuzu açtıktan sonra çorbamızı içiyoruz. 

Sonrasında herkesin zor olduğunu düşündüğü 15-20 dk bir mola veriyoruz.O arada en azından namazımızı kılabiliriz. 

Sonrasında mümkünse tek çeşit yemeğimizle evde yapılan ekmeğimiz, salata,yoğurt ya da kendi yaptığımız içecekle iftarımızı yapıyoruz. Sebze yemeğinin yanına ev yoğurdu, et ürünlerinin yanına salata ekliyoruz. Et/tavuk/balık yanında yoğurtla çok yoğun bir öğün olur. Sebze yediğimizde de yoğurtla protein sağlamış oluyoruz, salata da eklenebilir. Kurubaklagilin yanına ikisi da olur ama salata daha iyi olur.

 Bütün bunları 5dakikada mideye indirmiyoruz tabi ki. Yavaş yavaş ve bolca çiğnediğimizde aslında tüm sofrayı mideye indirmeden doyduğumuzu fark ediyoruz.

 Tatlının sofrada olmadığını varsayarak bol su içerek akşamımıza devam ediyoruz  

İftarda ve sahurda mideye çok fazla yüklenerek midenin büyümesine neden oluyoruz ki bu da daha fazla acıkmamızı sağlıyor. Ayrıca dengesiz yedikçe sindirim sorunları ortaya çıkıyor.

Yemekten en az 2saat sonra dondurma, sütlü tatlı(haftada 1-2 kez) ya da bir porsiyon meyve ve yağlı tohum tüketebiliriz. 

Teravih kılanlar yaşadı çünkü en az yarım saatlik egzersiz yerine geçiyor kendisi. Tabi bunu egzersiz olsun diye yapmıyoruz onu da unutmayalım 

 Hepimiz insanız, robot değiliz,elbet kendimizi tutamayıp gereğinden fazla yediğimiz şeyler olabilir. Önemli olan telafi edebilmek. Haftada 1-2 gün aşırıya kaçmadan sevdiğiniz şeyleri yediğinizde geri kalan günlerde dikkat ederek dengeleyebilirsiniz.  Battı balık yan gider demek yerine, hiç bozmamış gibi (hatta kaçırdıklarımızı telafi için daha dikkatli) devam ediyoruz. 

Neden oruç tuttuğumuzu unutmadığımız bir Ramazan geçirebilmek duası ile… 

Oruç açlık değil, nefis terbiyesidir.

Bu makale 27 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Esra Niğdelioğlu

Dyt. Esra Niğdelioğlu 1992 yılında Niğde'de doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 2015 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi,Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Gazi Mustafa Kemal Hastanesi’nde Stajyer Diyetisyen olarak görev yapmış olan Dyt. Esra Niğdelioğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının birlikte yürüttüğü “Beslenme Dostu Okul Projesi” kapsamında Bursa Bahar Semiha Acar İlkokulunda Nisan 2017’de öğrencilere, “Okul Çağında Sağlıklı Beslenme” konusunda eğitimler vermiştir. Dyt. Esra Niğdelioğlu, mesleki çalışmalarına Bursa Vera Fizyoterapi ve Diyet merkezi'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Ramazanda beslenme
Dyt. Esra Niğdelioğlu
Dyt. Esra Niğdelioğlu
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube