Ramazan bayramında nasıl beslenmeliyiz ?

Ramazan bayramında nasıl beslenmeliyiz ?

Günlük öğün sayısı ve beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayı sonrası nelere dikkat etmeli? Sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için dikkat edilmesi gereken altın kurallar.

Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz.Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir.

Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal,reçel vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmek tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

Geleneksel bayram ikramları ; şeker, çikolata, börek, baklava ve pasta kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ihmal edilmemelidir.

Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır.

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi besin değeri yüksek olan içecekler tercih edilmelidir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuncay Kelbaş

BESLENME ve DİYET UZMANI DİYETİSYEN Tuncay KELBAŞ, 1986 yılında Gaziantep’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Gaziantep’te dereceyle bitirmiştir.  Mezuniyet sonrası 2 Yıl Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda Mutfak Personeli Olarak Çalışmıştır. 2008 Yılında Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazandı. Üniversite eğitim süresince, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTALERİ, MEHMET KEMAL DEDAMAN HEMATOLOJİ ONKOLOJİ HASTANESİ, SEMİHA KİBAR ORGAN NAKLİ VE DİYALİZ HASTANESİ, YILMAZ - MEHMET ÖZTAŞKIN KALP HASTANESİ, MUSTAFA ERASLAN VE FEVZİ MERCAN  ÇOCUK HASTANESİ VE GEVHER NESİBE HASTANESİNDE TAM ZAMANLI BİR YIL BOYUNCA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE STAJYER DİYETİSYEN OLARAK EĞİTİMLERİNİ ALMIŞTIR. KURUM STAJYERİ OLARAK, ERCİYES ÜNİVERSTESİ PERSONEL YEMEKHANESİ, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ YEMEKHANESİ, ERCİYES Ü ...

Etiketler
Ramazan bayramında beslenme
Dyt. Tuncay Kelbaş
Dyt. Tuncay Kelbaş
Gaziantep - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube