Ramazan ayında sahur ve iftar

Ramazan ayında sahur ve iftar

Ramazan ayı, normal beslenme düzeninin ve öğün saatinin tamamen değiştiği bir dönemdir. Bu dönemde normalde 3 ana öğün olan beslenme düzeni 2 ana öğüne; hatta bazı kişilerde 1 ana öğüne kadar düşmektedir.

Ramazan'da açlık süresinin uzunluğu halsizlik, mide yanması, baş dönmesi, kilo artışı gibi bir takım sıkıntılara sebep olabilir. Bu nedenle bu ay içerisinde beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

NASIL SAĞLIKLI BESLENEBİLİRİZ?

Bu dönemin, 2016 yılı için Haziran ayına denk gelmesi, özellikle açlık süresini uzatmakta; bu da zengin iftar sofralarının kurulmasına, öğünlerde yenilen yemek miktarının ve çeşidinin artmasına, aynı zamanda yanlış besin seçimine neden olmaktadır. 

Ramazan ayında oruç tutarken de sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sürdürebiliriz. Bunu sürdürebilmemiz için iftar ile sahur arasında en az 3 öğün tüketmek ve mutlaka sahur öğününü yapmak gerekir. Sahur öğününü atlamak veya sadece su tüketmek, metabolizmanızı daha çok yavaşlatır ve kan şekerinizin gün içinde daha çok düşmesine neden olur.

Orucunuzu açarken 2 tane hurma veya zeytin tercih edebilirsiniz.

Ramazan ayında 2 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde az az sık sık beslenin.

İftar saatinde yemeği hızlı hızlı tüketmemeye, iyi çiğnemeye özen gösterin.

Sahurda kızartma, bazlama, hamur işleri, pilav, makarna türevi yiyecekler tüketmek hem mide sağlığınızı, hemde kilonuzu sıkıntıya sokacaktır.

Orucunuzu açtıktan sonra hafif bir öğünle yemeğe başlayın.Daha sonra ana öğüne geçin.Bir kase çorba ile birlikte 1 dilim ekmek ( tam buğday , çavdar ) tükettikten sonra 15 – 20 dk ara verip ana yemeğe geçerseniz sindiriminiz daha kolaylaşıcaktır.

Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya ızgara et / köfte /  tavuk / balık gibi bir öğün ve yanına bol salata tercih edebilirsiniz.

İftar sofranıza sıvı alımınızı arttırmak ve sindiriminizi kolaylaştırmak açısından 1 kase yoğurt, 1 su bardağı ayran veya 1 kase cacık eklemeyi ihmal etmeyin.

Bu öğünlerin yanında 1-2 dilim ekmek veya az miktarda pilav, makarna tercih edebilirsiniz.

Ramazan ayında kızartma, kavurma usulü pişirme yöntemi yerine ızgara, haşlama, buğulama tarzı yöntemler tercih etmek sindiriminizi kolaylaştıracaktır.

İftardan 2 saat sonra ara öğün tüketmeyi ihmal etmeyiniz.

Bu ara öğünde 1 porsiyon meyve, 1 bardak süt veya yoğurt, 10 adet çiğ badem veya fındık tüketebilirsiniz. Haftada 1-2 gün bu öğünlerin yerine 1 kase sütlü tatlı veya 2 top dondurma tercih edebilirsiniz.

İftardan 1-1.5 saat sonra yarım saat yapacağınız hafif tempolu yürüyüş metabolizmanızı hızlandırıp, besinleri sindirmenize yardımcı olacaktır.

Ramazan ayında bol su tüketimi çok önemli kazanmaktadır. Bu nedenle sahurla iftar arasında mutlaka 2 – 2.5 litre su tüketmeye özen gösterin.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğçe Sert

Dyt. Tuğçe SERT, lisans öncesi eğitiminin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2012 yılında başarı ile tamamlamıştır. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış olduğu 2 aylık bir staj deneyimi ile ilk hastane deneyimini edinmiştir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde çocuklarda beslenme, yeni doğan beslenmesi, metabolik hastalıklarda beslenme üzerine 2 ay süreyle, Başkent Üniversitesi ve Medicana International Hastaneleri'nde yetişkinlerde beslenme, hastalıklarda beslenme, gebe ve emziren kadınlarda beslenme üzerine 2 şer aylık süreyle deneyim sürecini tamamlamıştır. Kurum beslenmesi, toplu beslenme sistemleri üzerine ise Yıldız Yemek şirketinde staj sürecini geçirmiştir.  2012 yılında mezuniyetinin ardından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetlerinde bir süre diyetisyen olarak ve Elmas Es ...

Etiketler
Ramazan ayında neden kilo alınıyor?
Dyt. Tuğçe Sert
Dyt. Tuğçe Sert
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube