Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında ve beslenmesinde önemli değişiklikler olmaktadır. Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.

İftarda ise dikkat etmemiz gereken yaklaşık 17 saatlik açlıktan sonra tıkanırcasına yememeliyiz. İftarımızı su veya hurmayla açıp çorbayla başlayabiliriz. Çorbadan sonra 15 dakika ufak zaman dilimi beklemeliyiz bu süreyi akşam namazını kılarak geçirebiliriz. Sonrasında ana öğüne geçebiliriz. İftardan yarım saat sonra başlayarak her saat başı birer bardak su içerek su ihtiyacımızı karşılamalıyız. Suzsuzluğu artıracağından dolayı meyve suları gibi şekerli ve çay, kahve, gazlı içecekler kafeinli içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalı. Aşırı yağlı yiyecekler ve işlenmiş besinlerden uzak durulmalıdır. Tatlı tercihlerimizi sütlü tatlılardan yapalım miktarını ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemeye dikkat etmeliyiz.

Hayırlı ramazanlar.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Harun Can

Etiketler
Ramazana özel düşük kalorili içecekler
Dyt. Harun Can
Dyt. Harun Can
Elazığ - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube