Ramazan ayında beslenmemize dikkat!

Ramazan ayında beslenmemize dikkat!

Oruç tutarken dikkat etmemiz gereken en önemli şeyleri şöyle sıralayabiliriz.

2 ana öğün ile besleneceğimizden dolayı almamız gerekli enerji ve besin ögelerini yeterli alabilmemiz için bütün besin gruplarından besinlere beslenmemizde yer vermeye çalışmalıyız.

Sahurda mümkünse hafif kahvaltılıkları, salataları ve meyveleri tüketerek,  gün içindeki uzun süreli susuzluğa karşı da limonlu açık çay, bitki çayları gibi çayları tercih edebiliriz. Eğer kahvaltı tercih edilmeyecekse, çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri, meyveler, az şekerli kompostolar gibi besinleri seçmekte yerinde bir karardır.

Sahuru,  uzun süreli açlık olacağından imsak vaktine yakın yapmak sağlık açısından daha iyi olacağı gibi gün içindeki açlığa dayanıklılığı daha da artırabilir.

Gece uyanmak zor geldiği için sahura kadar oturup yemek yenildikten sonra az bir uyku ile günü geçirmek sağlıklı değildir. Gece uykusu vücudun gün içindeki metabolizmasının düzenlenmesi için çok önemlidir. Bu nedenle 12.00’den geç yatılmamalı ve imsak vaktine yakın sahura kalkılarak sahur mutlaka yapılmalıdır.

İftarda önce mutlaka hafif bir çorba ile orucu açmak sindirim sistemimizi rahatlatmak ve öğüne hazırlamak açısından daha iyidir. Beyin 15-20 dk. gibi bir sürede tokluk emrini vereceğinden mümkün olduğunca yavaş yemek uygun olacaktır. Ayrıca uzun süreli açlık sonucu çok fazla ve hızlı yemek yemek kilo alımına da zemin hazırlar ve sindirim sorunlarına da neden olabilir.

Yemek sonrası kısa yürüyüşler yaparak ve yatana kadar küçük 1-2 ara öğün yapmak metabolizmamızın yavaşlamasının önüne geçebilir.

Uzun süreli susuzluğa bağlı su kaybı olacağından iftardan itibaren yudum yudum içilen en az 1,5 litre su da günlük su ihtiyacınızı da karşılayacaktır.

Beslenme düzeni değişeceğinden kabızlık gibi sindirim sorunları yaşamamak için öğün arasında özellikle kuru kayısı, kuru incir, kuru erik gibi kuru meyveleri, badem, ceviz gibi kuru yemişleri tercih etmek, yine lif oranı yüksek kurubaklagillere, sebzelere, meyvelere, tam buğday ürünlerine, bulgur gibi besinlere de beslenmemizde yer vermemiz sağlıklı olacaktır. 

İftarda özellikle kızartma, kavurma gibi ağır yiyecekleri tüketmemek yine özellikle sindirim açısından daha yararlıdır.

Ayrıca oruç,  uzun süreli açlık ve susuzluğu beraberinde getirdiğinden şeker hastası, kalp hastası, karaciğer hastası, tansiyon hastası …..vb.gibi kronik hastalığı olanlar doktora danışmadan oruç tutmamalıdırlar.

Bu makale 20 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ramazanda beslenme
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube