Ramazan ayında bedeniniz susuz kalmasın!..

Ramazan ayında bedeniniz susuz kalmasın!..

Yaz aylarına gelen Ramazan ayı nedeniyle en çok gündemdeki konu su ihticanın nasıl karşılanacağı olmaktadır. Yetişkin ve sağlıklı bireyin ortlama su ihtiacı 2-2,5 lt arasında olduğu düşünülürse Ramazan ayında oruç tutanların hem oruç nedeniyle uzun süre sıvı ihtiyacınını karşılamaması hem de yaz aylarında artan sıcaklık nedeniyle artan su ihtiyacınızı eksıksız karışılaması için bazı önlemler alınması kişinin sağlığı için fayda sağlayacaktır.

Günlerin uzun olması ile birlikte uzun süre vücudumuzun susuz kalması ve yaz aylarında ter ile birlikte sıvı kaybının çok olması ile birlikte günlük su ihtiyacımız 2 bardak daha artıyor! İftar ile sahur öğünlerinde su ihtiyacınızı karşılamak sağlık için çok büyük önem taşıyor. Yaz sıcaklığı ve oruç birleştiğinde su  ve mineral kaybına bağlı dehidratasyon gibi sağlık sorunların artış olabileceği gözden kaçırılmamalıdır!.

Yaz aylarında oruç tutan kişilerin daha fazla su içmesi için dikkat etmesi gereken önemli başlıkları şu şekilde sırayabiliriz;

İftar saatinde orucunuzu yemek yemeden önce  büyük bir su bardağı su içerek açın. Bu şekilde mide asidini dengelemeye yardımcı olur ve gün boyunca durgun olan bağırsaklarınızın çalışmasını sağlar, metabolizmanızı canlandırır. Besinlerin sindirilmesine yardımcı olur ve hazımsızlığı, mide problemlerini engeller.

İftar menülerinizde sıvı ihtiyacınızı destekleyen  muhakkak büyük bir kase çorba bulundurmaya özen gösterin. Kremalı, aşırı tuzlu ve kıvamı yoğun çorbalardan uzak durun.

Yemek arasında ve sonrasında  sıvı ihtiyacınızı karşılamak için su içmeye devam edin. Bu şekilde kilo kontrolünüzü de sağlayabilirsiniz.

Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri sınırlandırın. İçiyorsanız yanında su ile birlikte içmeye özen gösterin.

Yatmadan önce de muhakkak büyük bir su bardağı su için.

Sahura kalktığınızda sahura başlamadan önce ve sahur yemeği bittikten sonra büyük bir bardak su için.

İftar ve sahurda soğuk içeceklerinizi tercihen az şekerli veya şekersiz bol sulu kompostadan veya ev yapımı limonatadan yana kullanın.

Sofranızı bol su ile hazırladığınız cacık ile zenginleştirin

Su oranları yüksek olan mevsimsel sebze ve meyveler ile sofranızı renklendirin. Öğünlerinizde bol salata tüketmeye, ara öğününüzde tatlı yerine mevsimsel meyveleri yeterli miktarlarda tercih edin.

Tatlı ve tuzlu yiyeceklerinizi daha az tüketin. Tüketirken de yanında muhakkak su için.

Sahur vaktinde tuz oranı yüksek olduğu için zeytin yerine ceviz içi veya çiğ fındık veya çiğ badem gibi sert kabuklu meyveler tüketin. Sert kabuklu meyvler kaliteli yağ içeriği ve protein içeriği ile sizi uzun süre tokta tutabilir.

Uzun süre susuz kalmanızdan dolayı sıvı ihtiyacınız ile birlikte mineral ihtiyacınız da oluşacaktır  Sahur ve iftarda birer su bardağı maden suyu ile ihtiyacınız olan mineral desteğini karşılayabilirsiniz.  Maden suyunu ayran veya cacık hazırlarken de kullanabilirsiniz.

Su içme alışkanlığınız yoksa suyunuzu mevsimsel sebze veya meyveler ile renklendirerek su tüketiminizi daha zevkli hale getirebilirsiniz.

Beden ve ruh sağlığınız için susuz kalmayın!

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Deniz Akça

Dyt. Cihangir AKÇA, 20 Ocak 1987 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve 2011 yılında Diyetisyen unvanı almıştır.

Üniversite eğitimlerinin ardından, Özel Veni Vidi Mamak Hastanesi'nde, Atlantis Sport Center'da, Tatvan Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Dyt. Cihangir AKÇA, mesleki çalışmalarına Medikalpark Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
İftar ve sahurda doğru beslenmek
Dyt. Deniz Akça
Dyt. Deniz Akça
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube