Rahim ağzı kanserinin son yıllarda hpv denilen virüsten kaynaklandıgı anlasılmıştır.

Rahim ağzı kanserinin son yıllarda hpv denilen virüsten kaynaklandıgı anlasılmıştır.

Rahim ağzı kanserinin son yıllarda HPV denilen virüsten kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bu virüsün özellikle 16 ve 18.cinsleri rahmi ağzı kanserine sebep olabilmektedir. Virüs cinsel yolla bulaşmakta ve bu virüsten sadece prezervatif  kullanarak korunulamamaktadır. Çünkü bacak arası cildinin birbirine teması veya elle temasında dahi virüs geçebilmektedir.

Geçen Ağustos ayında bu virüse karşı aşı geliştirilmiş ve Amerika’da piyasaya sürülmüştür. Aynı aşı Mart ayında piyasaya çıkmıştır. Bu aşı üç kez yapılmaktadır. Birinci aşının yapılmasından iki ay ve altı ay sonra birer tane daha aşı yapılarak işlem bitmektedir. Üçüncü aşının sonunda da bu virüse karşı yüzde yüze yakın korunma tespit edilir.

HPV aşısının çıkmasıyla birlikte toplumda HPV’ye karşı ciddi bilinç artması oluşmuş ve bu da aşılamaya yansımıştır. .

Bu aşı 9  yaşından itibaren kız çocuklarına 50 yaşına kadar yapılabilir. Erkeklerde de bu aşının yapılması gereklidir. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL, 1968 yılında Ankara Fen Lisesi’nden mezun olmuştur. hemen ardından İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini birincilikle bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası için Johns Hopkins Hospital ve Medical Collage of Ohio’da bulunmuştur. 1979 -1981 yılları arasında ise Albany Medical Collage of Newyork’da Jinekolojik Onkoloji (Kadın Kanserleri) üst ihtisasını tamamlamış ve aynı üniversitede yüksek ihtisas sonrası öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL, Türkiye’ye dönmesinin hemen ardından Marmara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünü ve 1990 yılında da International Hospital Kadın hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde İstanbul’un ilk tüp bebek merkezini kurmuştur.  Türkiye’de kadın sağlığı konusunda pek çok ilklere imza at ...

Etiketler
Rahim agzi kanserinden korunma
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube