Radyo frekansla hemanjiom tedavisi

Radyo frekansla hemanjiom tedavisi

Radyo frekans 2000 li yıllarda tıbbın hizmetine girmiş ve çoğu tıp branşında kullanılır hale gelmiştir. Prostatın kapalı ameliyatla tedavisinden (TUR) safra kesesi ameliyatlarına, hemoroid ameliyatından ben tedavisine kadar bir çok hastalığın tedavisinde elektrokoterin yerini almıştır.

Elektrik enerjisini radyo dalgalarına dönüştürür, bu radyo dalgaları dokuya yaklaştırıldığında ısı enerjisine dönüşür ve uygulanan lezyonu bir anlamda pişirir. Uygulama son derece basittir ancak tecrübe gerektirir. Tecrübeli ellerde hiç sorun yaşamadan başarıyla tedavi gerçekleşir.

Radyo Frekansla Hemanjiom Tedavisi

1o mm ye kadar olan hemanjiomların tedavisinde güvenle kullanılabilir. Hemanjioma dokunulduğu anda 2-3 mm derinliğe kadar olan kısımda pıhtılaşma olur. Bu pıhtılaşan tabaka kaldırılır yeniden bir tabakaya daha uygulanır. Bu şekilde tabaka, tabaka inilerek sağlam dokuya ulaşılır. Hastaların % 95 inde tek seans uygulamak yeterli olmaktadır. Radyo dalgalarıyla tedavi de denmektedir. Cihazın kullanımı konusunda tecrübeli doktor büyük olmayan hemanjiomları rahatlıkla tedavi edebilir.

Uygulama esnasında ağrı minimaldir, uyuşturucu yapmaktan daha az bir acı ile gerçekleştirilebildiği için uyuşturucu bile yapılmaz. Canı tatlı veya uygulama konusunda tedirgin olan hastalarda uyuşturarak ta yapılabilir.

Ekli videoda izlediğiniz gibi kafada hemanjiom tedavisinde dikkatli kullanılırsa saç köklerine zara verilmez ve saçlar eski sıklığında çıkmaya devam eder. İyileşme tamamlanıp saç uzadığında hemanjiomun nereden alındığını bulmanın mümkün olmayacağı düzeylerde belirsiz bir iz kalır, yani neredeyse hiç iz kalmaz.
Saçlı kısımdaki hemanjiomlarda en önemli sorun tararken veya berber uygulamalarında kanaması ve uzun süre kanamanın durmamasıdır.

Büyük Hemanjiom Tedavisinde Radyo Frekans Kullanımı

Çok büyük ve geniş hemanjiomlarda skleroterapi, köpük tedavisi ve lazer sonrası hemanjiomun olduğu alanda oluşan büyük şişlik (granülom denilen bir tür iyileşme dokusudur) hastada estetik kusur oluşturur. Oluşan bu granülomun cerrahi olarak çıkarılması hoş olmayan bir ameliyat izine neden olur ve sıkıntılı bir tedavi şeklidir. İşte oluşan bu granülomlar da RF ile tedavi edilebilmektedir. Deriyi geçiş noktasında ısı ve elektrik geçirmez malzeme ile geçilir, granülomun olduğu alana RF ucu itilir ve enerji verilir. Deriye zarar vermeden derin plandaki doku yakılır. Yanan bu doku hacim kaybı sağlar ve hiç iz kalmadan tedavi edilmiş olur.

Videoda en zor tedavi edilebilen saçlı derideki hemanjiom tedavisi işlenmiştir böyle 10 mm ve daha küçük damar benleri vücudun neresinde olursa olsun güvenle tedavi edilebilmektedir. Çok küçük olan vücutta kırmızı noktalar halinde karşımıza çıkan chery denilen damar benleri de aynı şekilde saniyeler içinde alınabilir.

Radyo Frekansla Hemanjiom Tedavisi Yapılan Yerler

Çok yaygın bir teknoloji değildir. Daha çok ben ve  damar beni tedavisi ile ilgilenen kliniklerde uygulanmaktadır. İdea kliniğin altı şubesinde de rutin olarak kullanılmaktadır. Hemanjioma yönelik teknolojik yatırımı tam olduğu için her tipte hemanjioma uygun tedavi yöntemi bulunmaktadır. Büyüklüğüne, derinliğine, yapısına göre lazer, skleroterapi, köpük uygulamaları da yapılmaktadır.

Hemanjiomun diğer tedavi yöntemleri ayrı sayfalarda ele alınacaktır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Hemanjiyom (damarsal tümörler)
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube