Prp tedavisi ne işe yarar?

Prp tedavisi ne işe yarar?

PRP Tedavisi İngilizcede “Platelet Rich Plasma” kelimesinin baş harflerinden türetilmiştir. Trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. PRP tedavisi son bir kaç sene içerisinde giderek artan çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış bir tedavi yöntemdir.

Yunan üreme tanrısı Priapustan esinlenerek penis için priapus adı kullanılmaktadır. Bu nedenle ürolojideki anlamı  Priapus Shot veya kısaca P-Shot ta denilir. PRP tedavisinde üroloji, dermatoloji, ortopedi, plastik cerrahi, ve kozmetik sektöründe güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmaktadır. PRP’ nin  güvenilirliği uluslararası bir çok kaynakta gösterilmiştir.

PRP Genel olarak ABD ve Kuzey Avrupa ülkelerinde üroloji alanında sertleşme sorunu tedavisi ve penis büyütülmesi amacıyla yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Cinsel Organ Peniste, PRP tedavisindeki amaç kendi pıhtılaşma hücrelerimizi vucut dışında aktive edip, zenginleştirerek penise geri vermektir.

 PRP Tedavisi ABD ülkesinde üroloji alanındaki  sertleşme sorunu ve penis büyütülmesi amacı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yani sertleşmeyi sağlıyacak olan  kavernöz cisimlerinin fonksiyon gören ana kılcal damarları azalır, düz kaslarının yerini sert fibrotik dokular alır. Böylece penisin sertleşmesi ve sertliğini sürdürebilme kabiliyeti bozulur. PRP’nin penisin sertleşmesini sebep olan kavernöz cisime enjekte edilmesi, sertleşmeyi sağlayacak yeni damar oluşumunu (anjiogenezis), dokuların yenilenmesini (rejenerasyon) ve gençleşmesini sağlar.

Sertleşme sorunundaki  PRP tedavisi, toplamda 3 seans olacak şekilde iki günde bir yapılır. 3 , 6 ve 12. Ayda tek doz şekilde tedavi verimliliğini artırır. PRP tedavisinde toplam işlem süreci  30 ila 45 dakika arasında sürmektedir.  Enjeksiyondan 5 veya 10 dakika önce, lokal etkili lokal anestezik yani uyuşturucu kremler kullanılarak enjeksiyon yapılması hastanın ağrı hissetmesini engeller. Tedavi günü, hasta günlük işlerini normal şekilde yapabilir ve cinsel ilişkiye de girebilir. PRP tedavisi, tedavi başlandıktan yaklaşık bir hafta sonra etki etmeye başlayacaktır ve maksimum etki göstermesi için 3 ay zaman dilimini bulabilmektedir. Tedaviden görülen fayda kalıcı olmaktadır.

Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarımızın ilaçları kesildikten yaklaşık beş gün sonra, enfeksiyonu olan hastaların da antibiyotik ile tedavi edilmelerinden sonra ancak PRP tedavisi yapılmalıdır. Tedavi sonrasında bir gün boyunca tedavinin etkinliğini azaltabileceği için anti-inflamatuar dediğimiz ödem giderici ve ağrı kesici ilaçlar almamalıdır.Üroloji alanında peyronie hastalığında da tunika albugiena üzerindeki plak bölgelerine yapılan PRP uygulaması ile plak bölgelerin küçüldüğü ve eridiği bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu yüzden peyroni hastalığında etkin bir biçimde kullanılmaktadır. Ayrıca kronik sisti, kronik prostatit, ve interstisiyel sistit de, ürolojide PRP tedavisinin kullanıldığı diğer alanlardır.

Sonuç olarak PRP kişinin kendi kanından yapıldığı için hiçbir  yan etkisi olmayan FDA onaylı en etkili ve en kalıcı bir tedavi yöntemi biçimidir.

Bu makale 27 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Bülent Şen

Yrd.Doç.Dr. Bülent ŞEN, 1974 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında 6.olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2004 yılında Üroloji Uzmanı olarak İstanbul Jandarma Bölge Kom. Dispanseri'ne atandı.2007 yılında Yardımcı Doçentlik sınavını kazandı.2007-2011 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniği'nde öğretim üyesi ve klinik şef yardımcısı olarak görev yaptı.GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniği'nde yan dal olarak Bayan Ürolojisi ve Nöroüroloji ile ilgilendi.2011-2012 yıllarında Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Klinik Şefi olarak görev yap ...

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Şen
Dr. Öğr. Üyesi Bülent Şen
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube