Prp (platelet rich plasma) hakkında!

Prp (platelet rich plasma) hakkında!

PRP (Tronbositten Zengin Plasma) denilen işlem , hastanın kendi kanının özel bir tüpe alınarak belli bir devirede ve sürede sanrifüj edilerek elde edilen serumun hastaya uygulanmasına verilen isimdir.

PRP’nin içeriği nedir?

Dolaşımda mm3 ‘de %6 tronbosit varken PRP’nin mm3’de bu oran %93’dür. Ayrıştırılan serumda yoğun tronbosit içeriğinin yanı sıra lökosit, birçok büyüme faktörü ve sitokinler bulunur. Tüm bunlar cildin yenide yapılanması ve yara iyleşmesinde çok önemli rol oynar.hastanın kendi ürünü (otolog) olduğu için bulaşıcı hastalıklar ve alerji açısından risk oluşturmaz.Uygulama alanında  noktasal kanamalar ve kızarıklık ve küçük morarmalar dışında yan etkisi bulunmamaktadır.PRP uygulama kolaylığı ve yan etkisinin azlığı ile güvenli ve etkili bir tedavidir.

PRP ne amaçla kullanılır?

PRP ilk olarak 1980’de kapanmayan ve tedavisi zor yaralar için kullanılmıştır. Dermatoloji dışında ortepedi, plastik cerrahi, fizik tedavi ve rehablitasyon ve diş hekimleri tarafından da kullanılmaktadır

Dermatolojide PRP:

Kronik ülser tedavisi

Saç dökülmesi

Cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavisi

Sivilce izleri

Leke tedavisinde tek başına veya yardımcı tedavi olarak kullanılır.

Saç dökülmesinde kıl folükülünün büyümesini uyarır . Yapılan arştırmalar PRP’nin saç dökülmesini önleyip saçı kalınlaştırdığı ve saç ömrünü uzattığını göstermiştir. Saçlı deride PRP, 3-4 hafta aralıklarla 4-6 seans önerilir.

Yüz gençleştirmede , yüze boyuna ve el sırtlarına yaşa ve güneşe bağlı hasarı önlemek ve gidermek için tek başına enjektion veya lazer ve radyofrekansla birlikte kullanılır.Deriyi en doğal biçimde yeniden canlandırır ve yapılandırır.Kollegen sentezi 6 aya kadar devam ettiği için etkisi uzun sürelidir.Derinin tüm yaşamsal işlevlerini destekler.kırışıklıkları ve çizgileri deriyi doldurarak değil gençleştirerek hafifletir.cilt daha canlı , parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşur. Bu amaçla 3-4 haftalık periodlarla 3  seans yapılır. Yılda bir bu seanslar tekrarlanarak uzun süreli gençleştirici bir etki sağlanır. 

Sivilce izleri için PRP özellikle dermaroller (mikroiğneleme) , fraksiyonenel karbondioksit lazer ve iğneli radyofrekans ile birlikte belirgin düzelme sağlar.

PRP içeriğndeki TGF betanın renk oluşumunu önleyici etkisi ile leke tedavisinde de kullanılır seanslar 3-4 hafta ara ile  3-4 kez yapılır.

PRP nasıl uygulanır?

Çok ince iğne uçları ile enjektör veya tabancayla, bazen dermaroller (mikroiğneleme) , fraksiyonenel karbondioksit lazer ve iğneli radyofrekans ile birlikte uygulanabilir.

Kimler  PRP yaptırabilir?

Kan sulandırıcı ilaç kullanmayan, tronbosit sayısı yeterli ve herhangi bir kan hastalığı olmayan, kanser ve bunun gibi ciddi bir hastalığı olmayan ve oto ümmin rahatsızlığı olmayan ( romotoid artrit, tiroidit, üveit), gebelik ve emzirmesi olmayan, kronik enfeksiyonu olmayan 18 yaş üstündekiler yaptırabilir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Çağnur Özcanlı

Uzm. Dr. Çağnur ÖZCANLI, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1992 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1999 - 2003 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Cildiye Ana Bilim Dalı'nda yapmış ve Dermatoloji uzmanı olmuştur.

2004 - 2005 Yılları arasında Bartın Devlet Hastanesi'nde, 2005-2015 yılları arasında, Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde ve 2015 - 2016 yılları arasında Akdeniz Şifa Konyaaltı Tıp Merkezi'nde, Antalya Özel Olimpos Hastanesi'nde görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Prp tedavisi
Uzm. Dr. Çağnur Özcanlı
Uzm. Dr. Çağnur Özcanlı
Antalya - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube