Protein nedir/nelerde bulunur ?

Protein nedir/nelerde bulunur ?

Merhaba,

Makro besin öğelerimizden bahsediyorduk. Bugün sırada ‘PROTEİN’ var. Protein NEDİR?

Proteinin yapı taşı olan amino asit (a.a.), vücut organlarının en küçük birimi olan hücrelerin esas yapısını oluşturmaktadır. Proteinler hücre içi ve dışı sıvıların osmotik basıncının sağlanmasında görev alırken, a.a.’ler yeni doku yapımı ve hücre onarımında, bazı hormon ve enzimlerin yapısında, immün sistemde immüno-nütrientlerin oluşumunda ve hemoglobinin yapısında yer alırlar. İnsan organizmasındaki temel görevleri hücre yapımı ve onarımı olan proteinler, sadece karbonhidrat ve yağların olmadığı zamanlarda (uzun açlık dönemleri vb) enerji üretimi için kullanılırlar.

Protein insan vücudu için elzem olan besin ögelerinden biridir. Hücrelerin büyük ölçüde protein ile yapılmış ve aynı zamanda büyüyüp gelişmesi için de proteine ihtiyaç duyması proteini yaşam için elzem kılmaktadır. Proteinlerin yapısını ve vücudumuzdaki yapılarını öğrendik.

Peki protein kaynakları nelerdir?

Hayvansal protein kaynakları: Yoğurt, süt, yumurta, çökelek, lor peyniri, az yağlı peynir, tavuk eti, balık eti, kırmızı et, hindi eti diğer hayvan etleri gibi yiyeceklerde hayvansal protein oranı yüksektir.

Bitkisel protein  Kurubaklagiller, Mercimek, fasulye, bezelye, chia, karabuğday, ıspanak gibi yiyeceklerde bitkisel protein oranı yüksektir.

Proteinlerin vücudumuzda sindirim oranları bizim için kalitesini belirlemektedir. Kurubaklagiller ve tahıllar proteinden zengin besinler arasında olmasına rağmen emilim ve vücut proteinlerine dönüşüm oranları %69-90 civarındadır.

Hayvansal kaynaklı süt, yoğurt, peynir, yumurta, et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb.) gibi besinler iyi birer kaliteli protein kaynağı olup, bu yiyeceklerin proteinlerinin sindirilebilirlikleri %91-100 civarındadır.

Günlük ne kadar PROTEİN tüketmeliyiz?

Bu sorunun cevabı; kişinin, boy-kilo-yaş-fiziksel aktivite (türü-kaç saat)-kan değerleri gibi anamnez bilgilerinin sonucuna göre değişmektedir. Ama ortalama olarak günlük sedanter bireyler için; kg x 0,8-1 gr olarak hesaplayabiliriz. Diyet kişiye özeldir.

Sizinle en sevdiğim besin öğelerinden bahsetmişken, en sevdiğim sözü de paylaşmak istiyorum. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Kişi yaşamak için yemeli; yemek için yaşamaz. – Sokrates

Bu makale 2 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Aziz Bedeloğlu

Dyt.Aziz Bedeloğlu lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt.Aziz Bedeloğlu kurucusu olduğu danışmanlık merkezinde danışanlarına hizmet vermektedir.

Gönüllü Projeler:

-Sağlık Bilimleri Üniversitesi - Sağlıklı Beslenme Ve Yaşam Kulübü (Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Kulübü Kurucu Başkan)

-Sağlık Bilimleri Üniversitesi - Spor Kulübü (Spor Kulübü Eş Başkan)

-Sağlık Bilimleri Üniversitesi - Sporfest (Sporfest Koordinatörü)

Etiketler
Protein
Dyt. Aziz Bedeloğlu
Dyt. Aziz Bedeloğlu
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube