PROSTATİT / PROSTAT İLTİHABI TEDAVİSİNDE YENİ YÖNTEMLER

Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız
Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız
22 Ocak 2020445 görüntülenme
Randevu Al
PROSTATİT / PROSTAT İLTİHABI TEDAVİSİNDE YENİ YÖNTEMLER

Prostatit erkeğin en önemli hastalıklarından birisidir. Prostatın ergenlik döneminde 16b yaş civarında gelişimi ve olgunlaşması  ile ortaya çıkar.  Prostat ameliyatı olana kadar veya ölene kadar prostatit erkeğin yaşam kalitesini bozarak etkili olur.

Yaşam kalitesini bozarak erkeği muzdarip eden prostatiti, ömrü boyunca bir yük gibi sırtında taşır. Şu anda Dünya nüfusunun yüzde otuzu kronik prostatit nedeniyle muzdariptir. O kadar ki Endonezya'ya prostat masajı yaptırmaya Rusya'ya prostat sekresyonu alıp kültür antibiogram sonucu basınçla içeriye antibiyotik uygulamaya, bakteriofaj tedavileri yaptırmaya Gürcistan’a gitmeye  hatta kendi kendine prostat masajı yapacak aletler geliştirmeye kadar varmıştır bu durum.

Olayın temelinde prostatın herhangi bir nedenle şişip etrafındaki yağlı zara dar gelerek sıkışması ve basınç yapması sonucunda içinden geçen idrar kanalındaki daralma ile oluşan şikayetler ve etrafa yaydığı basınç nedeniyle oluşan ağrı en önemli sebeplerdir.

İdrar şikayetleri; yanma, acıma, sızlama, sık idrara gitme, devamlı idrar hissi, büyük abdest yaparken beyaz bir akıntı gelmesi, 3 gün boşalmazsa ıkınma ile akıntı gelmesi, erken boşalma, tam zevk bölgede önde ve arkada olan tüm Ağrı hisleri, bacağın iç tarafında baldırlarda, ayak bileğine kadar olan ağrı hisleri,  prostatiint yansıyan ağrılarıdır. Çünkü sakral pleksus dediğimiz kuyruk sokumunda yeralan sinir dağılımındaki komşuluklar nedeniyle prostatın gerginliğinden oluşan sinyaller bu bölgelere yansıma yapar oralarda hissedilir.

Prostatit tedavisinde nedene yönelik olarak öncelikle bakteriyel bir neden varsa antibiyotik tedavisi ile eradikasyon sağlanmalı. Yeterli antibiyotik tedavisi sonrası şikayetleri rahatlatacak, bölgenin kanlanmasına artıracak tedavilere geçirir.

Antibiyotik tedavisi yoğun ve uzun sürebilir. Antibiyotik tedavisi genelde üçlü antibiyotik tedavisi ile  başlanır ve 2 aya kadar sürer. Daha sonrasında profilaktik anti-bakteriyel tedavisiye devam edilir.  Bu arada hastaya verilen fitoterapik yöntemler olarak kullanılan bitkisel ekstraklar, hazır ilaçlar ve çaylar ile prostatın ödemi alınarak rahatlama sağlanır. Hastaya akupunktur ve ozon tedavileri ile detoks ve böbrek mesane kanalları kuvvetlendirilir.

Fitoterapi sonrası hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yönelik bu perineal ESWT tedavisi,  manyetik koltuk tedavisi prostat kanlanmasını artırarak ödemi alır endorfin salınmasını artırır. Sinir stimülasyonu tedavileri bölgedeki i sinir aksiyon potansiyellerinin düzelterek hastanın yaşam kalitesini arttırır.

Bu tedaviler aynı zamanda bayanlarda kronik interstisyel sistit, kronik pelvik ağrı sendromu tedavilerinde de kullanılır.

Tıp 3 B dediğimiz chronic pelvic prostatitis ağrısı Amerika sınıflandırma sisteminde nonbakteriyel kronik prostatit olarak tanımlanır. Dolayısıyla hastanın herhangi bir bakterial mikrobik bağı yoktur yediği, içtiği, asitliği, bazlı, gazlı yiyecekler, içecekler, alko,l idrarla atılan kimyasal maddeler, soğuk, üzerinde ıslak mayo, çamaşır kalması, klima, bacaklarının soğuk sulara girmesi, üşütmesi bile yaz döneminde hastanın hastalık çekmesine muzdarip olmasına şikayetlerin artmasına sebep olur.

Elektrohipertermi/  mikrodalga hipertermi tedavisi tüm prostatit olgularında ısıtma ile prostatın bakterial yapısını öldürmekte dokuları pişirerek kronik inflamasyonu ortadan kaldırıp akurt yangı oluşturup erken iyileşmeyi sağlamaktadır.

Etiketler

Prostat hastalığıProstat belirtileriProstat belirtileri olan kişi ne yapmalıProstad nedirProstat doktoruProstat tedavisiProstat tedaviProstatinÜriner sistem enfeksiyonu tedavisiProstatit belirtileri ve tedavisiÜriner sistem hastalıklarıProstatite bagli erektil problemlerProstatit tedavisiProstatit tekrarında uretrada darlık yaparmıProstatitin hormon bozukluğuna etkisiProstatit belirtileri nelerdir ve hangi ilaçlar kullanılmalıProstatit ve epididimitis ile testiste kalsifikasyonProstatit tedavisnde ureme fonksiyonlariProstatit semptomlari ve tedavisiProstatit bulaş yollarıProstatit hastalığında ilaç tedavisiProstatizmProstatit transrektal usg ile belli olurmuProstatit nedirProstatit nedir tanısı nasıl konulurProstatit tanisi ve tedavisiProstatit sonrasi sperm kontroluProstatit kısırlık yaparmıProstatit(prostat iltihabı)Prostatitüriner enfeksiyonüriner enfeksiyon nedirüriner enfeksiyon tedavisiprostatit fitoterapiprostatit geleneksel tamamlayici tedaviprostatit getat

Yazar Hakkında

Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız

Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız

Op. Dr. M.Murat YILDIZ, 12 Nisan 1965 tarihinde Ankara'da doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1982 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitime başlamıştır. 1983 yılı itibari ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında  tamamlayarak ihtisasını ise yine  Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır