Proloterapi kas ve iskelet sistemi hastalıklarında; ağrıyı azaltmak ve ağrılı kas- iskelet sistemi koşullarında işlevi iyileştirmek için tipik olarak yumuşak doku bağlantılarında ve eklem boşluklarına dokuyu iyileştiren, özel proloterapi solüsyonlarının enjekte edilmesi işlemidir. Bu enjeksiyonlar birkaç seansta, genellikle 2-6 haftada bir ve üç ila altı veya daha fazla tedavide gerçekleştirilir. Proloterapide farklı ajanlar kullanılmasına rağmen, hiperosmolar dekstroz en yaygın olanıdır. Normal konsantrasyon% 12,5 ile% 25 arasında değişir.
Dekstroz ( D-glukoz) suda çözünür ve kan kimyasının normal bir bileşenidir. % 15 dekstroz konsantrasyonları en çok periartiküler enjeksiyonlar için kullanılır (tendon ve bağ bağlanması) ve% 25 intraartiküler enjeksiyonlar için kullanılır; Enjeksiyonla ilişkili ağrıyı azaltmak için salin ve% 1 lidokain tipik olarak birlikte enjekte edilen seyrelticiler olarak kullanılır. İğnenin boyutu hedef doku tarafından seçilir ve hedef dokuya ulaşabilecek en küçük iğne seçilir.
Yapılan bilimsel klinik çalışmalarda, proloterapi, diz ve parmak eklemi osteoartriti, tendinopati,lateral epikondilit, Osgood-Schlatter hastalığ rotator manşet tendinopatisi,kalça addüktör tendinopati, Aşil tendinopatisi ve palanterfasiit dahil olmak üzere birçok kronik durumda ağrıyı tedavi etmek için başarıyla kullanılmıştır. Buna ilaveten boyun ve bel fıtıkları, kireçlenmeler, postur bozuklukları ve skolyoz, omuz, dirsek, el bilek, kalça, diz, ayak bilek gibi tüm eklemlerin sorunlarında uygulanan bölgede iyileşme sağlayarak ağrılara çözüm olmaktadır. Genel olarak, proloterapi güvenli bir tedavidir ve çok az yan etki bildirilmiştir. Aktif romatolojik bozukluklar, eklem veya deri enfeksiyonları, immünosupresif kullanımı, akut kırıklar, akut gut, kanama bozuklukları ve antikoagülan kullanımı dekstroz proloterapisinin kontrendikasyonları olarak kabul edilir.
Proloterapi hakkında
