Probiyotikler ve prebiyotikler: gizli yardımcılar

Probiyotikler ve prebiyotikler: gizli yardımcılar

Mutlaka herkes probiyotik ve prebiyotikler hakkında bir şeyler duymuştur. Fakat tam olarak ne  olduklarını biliyor musunuz?  Yapılan beslenme araştırmaları gıdalardaki belirli fonksiyonel bileşenlerin sağlığın iyileştirilmesinde etkisinin olduğunun altını çizmektedir. Bu fonksiyonel bileşenlere biz  probiyotikler ve prebiyotikler diyoruz.

 Peki probiyotik nedir? Probiyotiklere vücuda yararlı iyi bakteriler de diyebiliriz. Yani bizim bağırsaklarımızda doğal olarak bulunan bakterilerdir. Bu aktif kültürler bağırsak florasını dengelemek için kullanılır. Bu fonksiyonel bileşen genel sağlığa ve bağışıklığa destek olabileceği gibi yiyeceklerdeki protein ve yağ yıkımını da sağlamaktadır. Besinlerin sindirimini kolaylaştırmakta ve emilimini arttırmaktadır. Özellikle gastrointestinal sistem ( sindirim sistemi) sağlığı açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Örneğin probiyotikler ‘’irritabl bağırsak sendromu’’ tedavisinde kullanılmaktadır. Bu canlı kültürlerin  bazı suşları belirli allerji belirtilerini önlemeye, laktoz intoleransının komplikasyonlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ancak etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

 Probiyotiklerin diyetteki yeri nedir peki ? Günlük fermente edilmiş yoğurtlar,  kefirler, eski peynirler, şaraplar diyetle alabileceğiniz probiyotik kaynaklarıdır.

Peki prebiyotikler nedir?  Prebiyotiker besinlerin içerisinde bağırsaktaki bakterilerin gelişimine yardımcı olan ve sindirilemeyen karbonhidratlardır. Basitçe söylemek gerekirse yararlı bakterilerin besleyicisidir. Prebiyotikler gastrointestinal sistem (sindirim sistemi) sağlığının gelişmesine katkı sağlamakta, mineral emilimini arttırmakta, kolon kanser riskini azaltmaktadır.

Prebiyotiklerin diyetteki yeri nedir peki ? Prebiyotik içeren gıdalar muz, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, enginar, soya fasülyesi ve tam buğday içeren besinlerdir. Yeterli miktarda prebiyotik içeren besinlerden en az birinin günlük diyette yer alması büyük önem taşımaktadır.

Probiyotik ve prebiyotikler diyet suplementleriyle de takviye edilebilir. Fakat bunları vücuda takviye etmek için için  özel olarak hap,  ilaç ya da başka karışımlar kullanmaya gerek yok. Aspen ve Academy of Nutrition and Dietetics ‘e göre probiyotik ve prebiyotikler için ilk olarak gıda kaynaklarına yönelmek gerekir.  Çünkü besinler ilaçlara göre çok daha kolay emilir ve sindirilebilir yapıdadır.

Probiyotik ve prebiyotikleri dinamik bir ikili yapan nedir ? Prebiyotikler, bizim gastrointestinal sistemimizi koruyan ve iyileştiren probiyotikler için bir sabah kahvaltısı, bir öğle yemeği ya da bir akşam yemeği gibidir. Mesela muzlu yoğurt bu açıdan mükemmel bir ikilidir. Bu yüzden market listenizi hazırlarken probiyotik ve prebiyotik içeren besinlerden almaya dikkat edin. Ürünlerin etiketini mutlaka okumaya ve alışverişinizi sağlıklı birliktelikler üzerine kurmaya dikkat edin.

 Unutmayın Probiyotikler ve prebiyotikler sağlıklı bir bağırsak florası için anahtardır. 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tolga İşoğlu

Uzm. Dyt. Tolga İşoğlu, 1990 yılında Adanada doğdu. Lise eğitimini Seyhan Çeaş Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra Mersin Üniversitesi mimarlık fakültesini kazandı. Mimarlık fakültesinde aradığını bulamayınca tekrar sınava hazırlanarak Ege Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümünü kazandı. Eğitim hayatım boyunca bir sürü bilimsel çalışmaya katıldı. Bunlar; ''Balçovanın kalbi projesi'', ''BESVAK ve Nestle işbirliğiyle beslenme eğitimi'', ''ergenlik döneminde beslenme ve etkileyen etmenler'' ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri grubunun yürütmüş olduğu '' Bornovadaki yaşlılarda sarkopeni sıklığı'' adlı çalışmalarda yer aldım. Bitirme tezi olarak '' Ege Üniversitesi Öğrenci Köyünde Kalan Öğrencilerde Triptofanca Zengin Beslenmenin Depresif Belirtilere Etkisi '' isimli çalışmayı yürüttü.  Kariyerine 2015 yılında başladığı Özel A ...

Etiketler
Prebiyotik
Dyt. Tolga İşoğlu
Dyt. Tolga İşoğlu
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube