Polisomnografi psg nedir? nasıl yapılır?

Polisomnografi psg nedir? nasıl yapılır?
Merhabalar....
Hepimizin son yıllarda giderek artan sıklıkta duyduğu bir tetkik PSG ...EEG-EMG gibi elektrofizyolojik yöntemlerimize eklenen ve uygulama sıklığının artmasıyla birlikte değeri daha da anlaşılır olan bir inceleme yöntemidir.

PSG ile; temelde uykunun yapısı ve fizyopatolojik değişmeler araştırılır. Uykunun yapısını, uykudaki psikolojik, biyolojik ve patolojik değişmeleri uyku dönemleriyle olan ilişki içerisinde ortaya koyar.

Bir uyku siklusu yaklaşık olarak 90*120 dakikadır.REM ve NREM dönemlerinden oluşur. Sağlıklı bireylerde gece boyunca 4 veya 6 siklus oluşur. İlk REM uykunun başlangıcından yaklaşık olarak 90-120 dakika sonra ortaya çıkar. Uykunun uyanıklık ve REM dönemleri dışında Evre 1,2,3,4 diye adlandırılan ve yüzeyel derin gibi isimler alan 4 evresi daha bulunmaktadır.

Standart bir PSG cihazı; EEG-EMG-EOG ve EKG ile birlikte, oral-nazal hava akımını,kan oksijen saturasyonunu,torako-abdominal solunum hareketlerini ve pozisyonu kayıt eder. Sertifikalı bir uyku labr.da ve sertifikalı uyku teknisyenlerince çekilir. Labratuvar sessiz -sakin bir ortamda bulunmalıdır ve oda bir yatak odası özelliği taşımalıdır.Hastaların çekimleri tüm gece boyunca video ile de kayıtlanırsa buna da video-EEG-PSG adı verilir.

PSG ile; başta OSAS olmak üzere tüm uyku bozuklukları ve hastalıklarına, psikiatrik hastalıklara ve nöbet çeşitlerine tanı konulabilir. Hastalar tamamen doğal uykularında iken çekim yapılır..Hastalara; kullandıkları herhangi bir uyku verici ilaç  varsa çekim günü içmemeleri önemle söylenmelidir...Saçlar temiz ve yıkanmış olmalı ve 1 gece yatacak şekilde hazırlıklı olarak uyku labr.a gelmelidirler..Tamamen acısız ve noninvazif bir tetkik olup tek sıkıntı baş ve vücut bölgelerine takılan çok sayıda elektrotlardır. Çekim sonrası hastalara çekime ait görüntüler bir CD ile verilebileceği gibi uzman hekim tarafından hazırlanmış bir raporda sunulur.

Kaliteli bir uyku; sağlıklı bir yaşam ve yüksek yaşam kalitesi demektir...Bu nedenle tüm uyku sorunlarımızda bunu ötelemek yerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve gereken tetkikleri yaptırmaktan çekinmemeliyiz...

Hepimize sağlıklı günler dileğimle

Uzm.Dr.Ebru ERGİN BAKAR

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ebru Ergin

Etiketler
Polisomnografi
Uzm. Dr. Ebru Ergin
Uzm. Dr. Ebru Ergin
Ankara - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube