Doktorsitesi.com

Polipler ve Tedavisi

Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu
23 Mayıs 2016913 görüntülenme
Randevu Al
Polipler ve Tedavisi

Polipler rahimin iyi huylu tümörleridir. Rahim içi fonksiyonel tababakasının proliferasyonu (kalınlaşması) sonucu oluşurlar. Rahim içi tabakasının herhangi bir yerinde çıkabilirler. Tek veya çoğul olup, genelde kiçüktürler, bazen de rahimin tümiç tabakasını kplayan boyutlarda olabilirler. Saplı veya sapsız, koyu kırmızı renkte olabilirler. Nadiren tüm rahim içi tabakasından gelişen çok sayıda küçük et parçacıkları görünümündedirler. Bazı uzun saplıları rahim ağzından da sarkabilirler.

Her yaşta görülebilirler, genelde menopoz öncesi ve sonrası dönemlerde daha sık karşımıza çıkarlar.

En belirgin semptomu düzensiz rahim kanamalarıdır (yoğun adet kanaması, uzun lekelenmeler, ara kanamalar ve cinsellik esnasındaki kanamalar). Bazen de kramp tarzında ağrılara sebep olurlar. Ayrıca kısırlık ve erken gebelik  kaybı doğurganlık döneminin en sık rastlanan bulgularıdır.

Tanı vajinel ultrason eşliğinde her zaman konulamayabilir. Bu nedenle yapılan histeroskopi veya sonohisterografi kesin tanıyı koymada yardımcıdır. Özellikle histeroskopide, aynı seansta patoloji (biopsi veya eksizyon) de kazanılarak tanıyı doğrulamak mümkündür. Menopoz döneminde yoğun kalınlaşmış rahim içi zarında polipleri ayırd etmek mümkün olmasa da, yapılan tanısal kürtajlarda sıklıkla karşımıza çıkan patolojik bulgudur. Tüm disfonksiyonel rahim kanamalarında ayırıcı tanı olarak akla gelmelidir.

Tedavide ideal yaklaşım histeroskopik girişimle polipleri görerek uzaklaştırmaktır. Hem tanısal hem tedavi amaçlı en iyi yaklaşımdır.Kürtaj gibi girişimlerde her zaman kitlelere ulaşmak mümkün olmayabilir. Perimenopozal ve postmenopozal vakalarda endometrial hiperplazinin ve rahim içi zarı kanserinin (endometrial karsinom) dışlanması zorunludur.

Servikal (rahim ağzında) polipler de her yaşgurubunda rastlanır. Genellikle post menopozda sık görülür. İlişki sonrası kanamalar ve uzun süren lekelenmeler en belirgin özellikleridir.Saplıdırlar, kendi ekseni etrafında döndürülerek koparılıp uzaklaştırılabilirler.

Kısırlık Tedavisi ve Poliplere Yaklaşım

popipler3Çocuk isteği ile baş vuran vakalarda polip ile karşılaşma sıklığı yaklaşık % 7’dir. Poliplerin endometrium içinde yerleşimi, boyutları sıklıkla rastlanan kısırlık nedenidir. Genellikle ya embriyonun rahim içine yerleşmesine  veya erken düşüklere sebebiyet verirler. Kısırlık tedavisi öncesi tespit edilen polipler histeroskopik yolla uzaklaltırılmalıdırlar. Tedaviye başlandıktan sonra gözlenebilen polipler ise 1.5 cm. altında ise ve hastanın geçmişinde düşük yoksa veya ilk kısırlık tedavisi ise, tedaviye devam edilebilir. Tekrarlayan gebelik kaybı ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları söz konusu ise , elde edilen embriyolar polip uzaklaştırıldıktan sonra transfer edilmek üzere, dondurularak saklanabilirler

Etiketler

Kısırlık nedenleriPolipler gebelige engel olurmuKısırlık tedavisi ve poliplere yaklaşımPolipler ve tedavisiPolipler nedir

Yazar Hakkında

Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu

Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu

Op. Dr. Nesrin KALELİOĞLU, Bursa'da doğmuştur. Lise öğreniminin ardından Almanya - Berlin Freie Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde başlamıştır. Aynı zaman zarfında Berlin ve Almanya’nın en başarılı tüp bebek merkezinde çalışma fırsatı bulmuştur. 1991-1994 yılları arasında Hamburg ili Eppendorf Bölge Eğitim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde uzmanlık eğitimini tamamlayarak 1994 yılında Türkiye’ye dönmüştür. 1995 yılında da Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan denklik almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır