Polikistik over sendromu (pkos)!

Polikistik over sendromu (pkos)!

PKOS, içinde sadece bir endokrin durumu değil aynı zamanda pıhtılaşmaya meğil ve bağışıklık durumlarını da barındıran belirgin bir komplekstir. Endokrin sorunlarına yükselmiş insülin ve LH hormonları seviyeleri neden olmaktadır ve PKOS yumurta kalitesini ve üreme organlarının yumurtlamadan sonra fonksiyonlarını etkiler. Düşüğe neden olan diğer komplikasyonlar, tedavi edilmemiş PKOS sonucu olarak yaşanabilir. Böyle sorunlar, hamileliğin ileri evrelerinde gebelik şekeri gibi komplikasyonlara yol açabilir. Hiperstimulasyon, döllenememe veya kimyasal gebelikler gibi Tüp Bebek tedavi komplikasyonları da saptanmamış veya yanlış tedavi edilmiş PKOS'un sonucu olabilir. PKOS, nadiren obezitenin o "klasik" görünümüne, ovulasyon eksikliği ve aşırı tüylenmeye sahiptir ve bu yüzden de teşhisi çoğu zaman tedavi eden doktorların gözünden kaçmaktadır. Bazı fakat olağan belirtileri göstermeyen hastaların da farklı bir çeşit PKOS'u vardır ve yine de tedaviye ihtiyaçları bulunmaktadır. İnsüline bağımlı olmayan şeker hastalığı olan aile geçmişi de birlikte bulunabilir. 


PKOS SONUCU OLUŞAN TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER 

PKOS'un belirtilerinden biri olan yüksek insülin seviyeleri ve bunun sonucu oluşan yan ürün glikodin adındaki bileşiği anlamak çok önemli olsa da genelde anlaşılmamıştır. Bu yükselmeler, TH1 iltihabi sitokin (vücudun bağışıklık cevabına yardımcı olan proteinler) seviyelerinde bir artışı da beraberinde getirirler. Bu iltihabi sitokinlerin seviyeleri artarken bunların inflamatuar etkileri de artmaktadır. Bu da PKOS'u olan kadının yanlış yönde embryoya karşı olan bağışıklık sisteminin embriyo tarafından başarılı bir şekilde baskılanamaması durumunu ortaya çıkartmaktadır (bu baskılanma embriyonun hayatta kalması için gerçekleşmek zorundadır). 

Bu iltihabi sitokinler, aynı zamanda gelişen embriyoda pıhtılaşmaya meğil (tromboz) ile sonuçlanan pıhtılaşma sistemini de aktive edebilmektedir. Bu da sık sık düşükle sonuçlanır ve eğer bu durum tedavisiz bırakılırsa anne adayının hamileliğini başarılı bir şekilde tamamlayamayacak duruma getirebilir. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halit Fırat Erden

Op. Dr. Halit Fırat ERDEN, 30 Temmuz 1966 tarihinde Mersin'de doğmuştur. 1984 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. 1995 - 1997 yılları arasında University of California - San Diego'da Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite alanında üst ihtisas eğitimini tamamlamıştır. Eastern Virginia Medical School - Jones Institute Tüp Bebek Merkezi'nde ve Cornell Medical Center'da Gözlemci olarak bulunmuştur.  Op. Dr. Halit Fırat ERDEN, 1999 - 2009 yılları arasında Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde Medikal Direktör ...

Etiketler
Düşük
Op. Dr. Halit Fırat Erden
Op. Dr. Halit Fırat Erden
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube