Doktorsitesi.com

Pnömotoraks ve uçuş

Uzm. Dr. M. Savaş İlbasmış
Uzm. Dr. M. Savaş İlbasmış
25 Kasım 20141869 görüntülenme
Randevu Al
Pnömotoraks ve uçuş

Bül, bleb ve kist gibi içerisinde hapsedilmiş hava bulunduran kaviteler, doğal olarak (Boyle gaz kanunu gereği) tırmanışta yani basınç azalmalarında genişleme eğilimindedirler. 
Bu tür kavitelerin öncelikle büyüklüğü ve solunum yolu ile hava bağlantılarının olup olmadığı değerlendirilmelidir. Hava bağlantısı bulunmayan kavitelerin uçak kabin basıncı altında ( seyir irtifasında yaklaşık 8000 feet eşdeğer) %30 civarında genişleyeceği tahmin edilmektedir. Büller, çapı 1 cm'nin üzerindeki akciğer dokusunun genişlemeleridir. Boyutu ufak ve hava bağlantısı bulunan bülleri olan uçucular (Yüksek performanslı uçak pilotları hariç) kısıtlamasız uçabilirler. Büyük ve hava bağlantısı bulunmayan büllerin yönetiminde uçuşa dönebilmek için rezeksiyon veya plörodez işlemleri önerilmektedir. Pnömotoraks sonrası hava yolculuğu için 6 hafta ve daha uzun süre rekürrens olmaması durumunda güvenle seyahat edilebileceği kabul edilmektedir. 
Sonuç olarak bül, bleb ve geçirilmiş pnömotoraks durumları uçuş için bir miktar risk barındırmasına rağmen belli şartlarda güvenle hava seyahati yapılabilecek durumlardır. Kabin patlaması ya da kabin basınç kaybı gibi çok nadir rastlanabilecek bir durumun gerçekleşmesinde dahi bülü olan birisinde pnömotoraks gelişmesinin garantisi yoktur. Bu kadar düşük ihtimalli bir risk için hava yolu seyahatinin nimetlerinden uzak kalmaya değmeyeceği kanaatindeyiz.

Etiketler

Kabin basınç kaybıUçuş korkularıBül neden olur

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. M. Savaş İlbasmış

Uzm. Dr. M. Savaş İlbasmış

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır