Pitriazis rosea

Kendi kendini sınırlayan ve özel morfolojik görüntüsüyle biz dermatoloji hekimlerinin kolay tanıyabildiği bir tablo olan Pitriazis Rosea' yı tanıyalım.

Pitriazis rosea

PİTRİAZİS ROSEA

Kendi kendini sınırlayan ve özel morfolojik görüntüsüyle biz dermatoloji hekimlerinin kolay tanıyabildiği bir tablo.

Öncesinde habercisi dediğimiz gövdede ilk döküntüsü ‘madalyon plak’ ortaya çıkar, ardından noel ağacı gibi deri kıvrımlarına uyan yerlerde ilk haberci döküntünün minyatürü benzeri döküntüler. Genellikle 6 -12 hafta içinde geriler.

En sık mevsim geçişlerinde ortaya çıksa da, viral enfeksiyonlara bağlı olarak da gözlenebilmektedir. Özellikle trend virüsümüz COVİD virüsü öncesi veya sonrası görebiliyoruz.

Genellikle semptom veya şikayet yaratmaz. Fakat; bazı hastalarda kaşıntı olabilir ve kaşıma, ovma, keseleme ile artabilir.

Tedavi; genellikle tedavi gerekmez. Fakat, çok yaygın ve semptomatikse kaşıntı hapı, kortizonlu krem  tedavileri verilebilir. Tekrarlayan ve dirençli vakalarda fototerapi, asitretin ve sistemik kortizon tedavileri gerekebilmektedir.

Ayrıca; tedaviye dirençli vakalarda HIV, sifiliz ve mantar gibi enfeksiyon hastalıkları da mutlaka düşünülmelidir.

Tedavi sırasında neler yapılmamalıdır?

 İlk haberci döküntü çıktığı andan itibaren deriyi tahriş edici banyodan kaçınmalı, banyolarda kese-lif yapılmamalı, derinin tahriş edilmemesine özen gösterilmeli, kaşımamalı, yumuşak ve pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. İki ayı aşan süre içinde düzelme veya azalma olmaz ise dermatolog tarafından tekrar muayene edilmelidir.

Hastalık sonrası iz kalır mı?

Genelikle şikayeti olmayan kendiliğinden gerileyen vakaların çoğunda iz kalmadan iyileşir. Fakat; şiddetli vakalarda, kaşıma veya deri tahrişine bağlı olarak ‘likenifikasyon ve postinflamatuar pigmentasyon’ dediğimiz tablo gelişebilir ve iz kalabilir.

 

Bu makale 27 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Deri hastalıkları
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube