PERTHES HASTALIĞI

Prof. Dr. Akın Kapubağlı
Prof. Dr. Akın Kapubağlı
10 Aralık 2015377 görüntülenme
Randevu Al
PERTHES HASTALIĞI

Perthes hastalığı özellikle 4-10 yaş arasında oğlan çocuklarında sık görülen bir kalça hastalığıdır. Genelde ağrı kalçada olmakla birlikte uyluğun ve dizin iç tarafına yayılır. Vakaların %20si 2 taraflıdır. Hastalığın sebepleri konusunda kesin birşey söylemek mümkün değildir. Ancak hareketli hiperaktif çocuklarda daha sıklıkta görülür. Hastalık yaklaşık 2 yıl sürer , femur başı dediğimiz kalça ekleminin topunuza giden damarlarda nedeni bilinmeyen bir şekilde kan dolaşımında bozulma olur. Biz buna başlangıç evresi diyoruz bu evrede çocukta topallama aksama ve hareketle ağrı ortaya çıkar. Ağrı zaman zaman dize vurur bu evrede çekilen filmlerde kemiksel bir patoloji bulunamaz ama MR görüntülemede başlangıç evresinde hastalık yakalanabilir.

Hastalığın ilerleyen evrelerinde başta nekroz dediğimiz kemik ölümü ve daha sonrada kemiğin canlanması oluşur. Bu nekroz ve canlanma(rejenesation) döneminde kalçayı yükten kurtaran cihazlar verilebilir ama her kliniğin bu konudaki görüşleri farklıdır. Cihaz verilmesin diyen ekoller de mevcuttur.

Biz genellikle femur başını tutuluşunun derecesine göre değişik cihazlar kullanmaktayız. Bütün tedaviye rağmen %10-15 oranında kalçada ilerki dönemlerde problem çıkabilir. 4-10 yaş arası kalça ve dizin iç tarafında ağrısı olan özellikle erkek çocukların perthes hastalığı yönünden mutlaka araştırılmasında yarar vardır.

Etiketler

Perthes hastalığının tedavisiPerthes hastalığı tedavi yöntemleriPerthes hastalığı nedir?Perthes hastalığı ve belirtileriPerthes hastalığı kimlerde görülürPerthes hastalığının tanısı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın KAPUBAĞLI,  1952 yılında doğmuştur. Muğla Yatağan’ın Eski Hisar köyünde ilk ve ortaokul, İzmir Atatürk Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamıştır. 1977 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini tamamlayarak yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği’nde asistanlık eğitimine başlamıştır. 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında Doçent, 1998 yılında ise Profesör olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır