Paratiroid bezler neden çok çalışır?

Paratiroid bezler neden çok çalışır?

Paratiroid bezlerin çok çalışmasına, hiperparatiroidi adı verilir. Hiperparatiroidide, çok fazla PTH üretimi söz konusudur ve bu durum klinik olarak 3 şekilde ortaya çıkabilir:

Primer Hiperparatiroidi

En sık görülen form olup hastalık, paratiroid bezlerdedir.

Sekonder Hiperparatiroidi

Paratiroid bezler sağlıklı olup, başka sebeplerle düşmüş olan kan kalsiyum seviyesine cevap olarak artan PTH yapımı söz konusudur.

Tersiyer Hiperparatiroidi

Çok nadir görülen bir formdur. Sekonder hiperparatiroidi sonrası, paratiroid bezlerden birinin, otomatik olarak fazla PTH salgılama yeteneği kazanmasıyla oluşur.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ferit Taneri

Prof. Dr. Ferit TANERİ, 1964 yılında Van'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1995 - 1997 yılları arasında Öğretim Görevlisi, 1997 - 2000 yılları arasında Yardımcı Doçent, 2000 yılında Doçent ve 2005 yılında Profesör unvanlarını kazanmıştır. Ayrıca Endokrin Cerrahisi üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır. Prof. Dr. Ferit TANERİ, 2004 - 2008 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Başhekim Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Endokrin cerrahisi alanında Almanya, Fransa, İtalya ve Belçika'da çalışmaları bulunan Ulusal Cerrahi Derneği, Ankara Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik ve Lapa ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Ferit Taneri
Prof. Dr. Ferit Taneri
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube