Pankreas kanseri

Geçtiğimiz günlerde pankreas kanseri hastalarının son 1 yıl içinde safra kesesi taşı ya da enfeksiyonuna bağlı sıkıntılarının olmasının normal kişilere göre 6 kez daha yüksek olduğu rapor edildi.

Pankreas kanseri

Geçtiğimiz günlerde pankreas kanseri hastalarının son 1 yıl içinde safra kesesi taşı ya da enfeksiyonuna bağlı sıkıntılarının olmasının normal kişilere göre 6 kez daha yüksek olduğu rapor edildi.

Pankreas kanserinin tanısının konulması güçtür, bu nedenle sıklıkla gecikmeler olmakta ve hastalar şifa bulma ihtimali olan evrelerde yakalanamamaktadır. Bu nedenle önemli olduğunu düşündüğüm bu bilgiyi paylaşmak istedim.

Boston Üniversitesi’nden rapor edilen bu çalışmada 2008 – 2015 yılları arasında 18 700 pankreas kanseri hastasının bilgisi gözden geçirilmiş ve bu hastalar 99 287 pankreas kanseri olmayan hasta ile kıyaslanarak aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.

Bu çalışmaya göre pankreas kanserine yakalanan hastalarda son 1 yıl içinde safra kesesi taşı tanısı konulması ihtimali %5’e ve safra kesesi ameliyatı olma ihtimali de %2’ye yakındır. Kanseri olmayan bireyler için bu ihtimaller sırasıyla %0,8 ve 0,3’tür.

Safra taşlarının tek başına pankreas kanserine yol açmadığını biliyoruz. Ancak safra kesesi taşı ve enfeksiyonu sorunlarının safra kesesi kanseri ile daha yüksek bir ilintisi olduğunu bilmek bu yönde bir şüphe olduğunda hassas tetkiklere daha yüksek ihtimalle başvurmayı sağlayabilir ve bu sayede hastalara yardımcı olmak mümkün olabilir.

Bu makale 10 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Turhal

Prof. Dr. Serdar Turhal, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Amerika Birleşik Devletlerinde Connecticut eyaletindeki Yale Üniversitesi’ne bağlı Griffin Hastanesi’nde 1993 yılında tamamlayarak Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. Ayrıca Mount Sinai Tıp Fakültesi Hematoloji – Onkoloji Bilim Dalı Mount Sinai Tıp Fakültesi, New York, New York, ABD'de Tıbbi Onkoloji üzerine yan dal ihtisas eğitimini de tamamlamıştır.  Marmara Üniversite Hastanesi Onkoloji Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Serdar Turhal, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Board Sertifikaları:               ECFMG:  April 1989  428514-4 FLEX:  ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
twitter
Etiketler
#pankreas
Prof. Dr. Serdar Turhal
Prof. Dr. Serdar Turhal
İstanbul - Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube