Doktorsitesi.com

Pankreas

Prof. Dr. Cemalettin Camcı
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
23 Haziran 2017283 görüntülenme
Randevu Al
Pankreas

          Bir yakınınızdan, dostunuzdan ya da komşunuzdan duymuşsunuzdur. “Pankreas”, ya kanseri, ya iltihabı, ya kisti ya “o”su ya “bu”su. Nedir bu pankreas?

          Pankreas karın içinde sırta yapışık, iç ve dış salgı bezidir. J şeklindedir. Midenin arkasında, ana damarların önünde yatay pozisyonda bulunan bir organdır. Onikiparmak barsağı dediğimiz mideden sonraki ince barsağın ilk parçası pankreasın başını at nalı şeklinde çevreler.

          Pankreas’ın hem iç salgı yani hormon, hem de dış salgı yani sindirim enzimlerinin salgılanması fonksiyonu mevcut. Karmaşık bir yapıya sahip olup hayat için elzem bir organımızdır. Salgıladığı hormonlar ise hepimizin bir şekilde kendi sağlığından ya da yakınının mevcut şeker hastalığından dolayı eşinin, dostunun durumundan haberdar olduğu INSULIN ve GLUKAGON hormonu ile SOMATOSTATİN gibi hormonları ihtiyaca binaen kana verirken onikiparmak barsağına da yağ, protein ve karbonhidratları parçalayıp sindirimine katkıda bulunacak kimyasalları (enzimleri) salgılarlar. Günde yaklaşık 1000-1500 ml kadar (bazen daha da artabilir bu miktar) salgı barsağa akıtılır.   

Etiketler

PankreasPankreas ve şekerPankreas yapısı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Prof. Dr. Cemalettin Camcı,1968 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1985 yılında başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak, 1991 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1998 yılları arası Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sırasında Norveç Hükümeti ile Türk Hükümeti arasındaki Kültürel Değişim Anlaşması çerçevesinde verilen bursu kazanarak Norveç’in tek transplantasyon merkezi olan Rikshospitalet-Oslo’da 1995 yılında 4 ay süreyle çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır