Panik atakta ilaç kullanımı işe yarıyormu?

Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
29 Nisan 2019724 görüntülenme
Randevu Al
Panik atakta ilaç kullanımı işe yarıyormu?

Sevgili okurlarım, panik bozukluk (halk arasında panik atak) ile ilgili site ve bloglardaki yorum ve sorularda işe yaramayan ilaçlardan, doktor doktor gezmelerden, çaresizlik ve umutsuzluktan yoğun bir biçimde söz edildiğini görebilirsiniz. Peki neden durum böyle? İlaçlar gerçekten etkisizmi?, psikoterapi etkilimi? Bu yazıyı bu duruma bir açıklama getirmek amacıyla hazırladım;

Panik atakta özenle seçilmiş, başka sorunlarında eşlik edebildiği bazı durumlarda ilaç tedavisi işe yaramakla birlikte, bu vakalar da dahil olmak üzere hemen her vakada psikoterapi oldukça işe yaramaktadır. Siz zor hayat koşulları altında ilaç alıp daha fazla koşturduğunuzda sonuç ya geçici iyilik ya da etkisizlik olarak ortaya çıkmaktadır. Kalıcı iyileşme isteniyorsa psikoterapi mutlaka kullanılmalı ya da hasta ilaçtan memnun olsa bile psikoterapi eklenmelidir.

Panik atak aslında bir hastalıktan çok bir savunmadır? Yani siz hayatta bir şeyleri yanlış yaptığınızda ortaya çıkar ve siz kendinizi önemsediğinizde, kendinize vakit ayırdığınızda ve koşullarınızı düzelttiğinizde kaybolur. Evlilik sorunu, iş stresi, karşı odaklı-verici kişilik yapısı, aşırı düşünme gibi etkenler en sık tetikleyiciler ya da nedenler arasındadır. Şimdi şöyle düşünün ciddi bir evlilik sorununuz var ve siz bunu çözmek, terapi desteği almak yerine daha çok işe odaklanıyorsunuz ve sonucunda panik atak yaşamaya başlıyorsunuz. Acile gidiyorsunuz ve durumun psikolojik olduğu söylenmesine rağmen bir ilaç kullanımına başlıyorsunuz.??? Maalesef sorunlar orada dururken siz ilaçla durumun üstünü örtüyorsunuz. Artık evlilik sorunu, iş yoğunluğu unutuldu ve sanki ağır bir hastalığınız var gibi, sürekli endişe içinde çareler arıyorsunuz hatta evden çıkmaya korkuyorsunuz.

Yukarıdaki örnekte anlatıldığı gibi, sorunları çözmeden ilaçla yatıştırmaya çalışmak, panik atağı çaresi olmayan bir hastalıkmış gibi göstermektedir. Halbuki doğru bir psikoterapi programıyla kişi 2-3 seansta çoğu endişesinden kurtulup normal hayatına dönmeye başlayabilir. Psikoterapide kişilik yapısı değişimi, yaşamsal düzenlemeler, atak sırasında yapılması gerekenler gibi konular çalışılır. Sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür. Gerekli vakalarda terapiye ilaç tedavisi geçici olarak eklenebilmektedir. Yani terapi ilacı değil ilaç terapiyi desteklemelidir. Sevgi, huzur ve sağlıkla kalın.

Etiketler

İlaçPanik atak ilaç tedavisiPanik atakPanik bozuklukpanik atak ve ilaç

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.