Panik atak tedavisi ve korona virüs süreci

Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
12 Ocak 202199 görüntülenme
Randevu Al
Panik atak tedavisi ve korona virüs süreci

Sevgili danışanlarım, korona virüs sürecinde panik atak uzmanları olarak bizler, her zamankinden çok daha fazla panik atak başvurusuyla karşılaştık. Bu başvuruların çoğunluğu, daha önceden panik atak teşhisi konmuş ancak belli bir süredir sessiz seyredip, bu süreçte alevlenen vakalardı.  Yeni tetiklenen vakalar, ilaçlardan fayda görmeyen vakalar ve yaşanan karantina süreci nedeniyle başvurabilecek uzman bulamayan vakalar, bize başvuran diğer vaka gruplarıydı.

Korona virüs panik atağı birçok açıdan tetikleyen bir durum olarak kabul edilebilir; öncelikle artan stres düzeyi, çaresizlik, korku, gelecek kaygısı, belirsizlik gibi durumlar panik atak için uygun bir zemin hazırlar. Özellikle sürekli olarak zihinde beliren negatif düşünceler atağı tetikleyebilir. Yoğun ve negatif düşünceler, katı ve esnemeyen (karşı odaklı, aşırı sorumlu vs) kişilik özellikleriyle birleştiğinde, kişinin bedeni bu gerilime dayanamaz ve belirti vermeye başlar. Yani zihninizi ve kişiliğinizi esnetip daha duyarsız ve umursamaz olmazsanız, beden sinyal vermeye başlar, kişi farkında olmadan nefesini tutar ve kaslarını kasar ve sonuçta, çarpıntı, baş dönmesi, yabancılaşma, nefes darlığı, uyuşma, çıldırma ya da ölüm korkusu gibi belirtileri yaşamaya başlar. Korona virüs nedeniyle yardım alamayacağını, hastaneye gidemeyeceğini düşünmek, kaygıyı daha da arttırır.

Evet yukarıdaki karamsar tabloyu bırakıp önerilerde bulunmaya başlamak istiyorum. Yukarıdaki paragraftan da anlaşılacağı üzere; panik atağı tetikleyen negatif düşünceler ve negatif düşüncelerin nefese ve kaslara yaptığı baskı engellenebilirse, panik atak daha başlamadan kolaylıkla durdurulabilir. Panik döngüsü anlaşılabilirse ve kişiyi panik atağa hassas hale getiren stres engelleri azaltılırsa (aşırı sorumluluk aşırı düşünme vs) panik atağın tahminlerinizin ötesinde kolaylıkla engellenebileceğini vurgulamak isterim. Daha orta vadede kişinin katı kişilik özellikleri azaltılabilir. Yüz yüze ya da online olarak alınabilecek seanslarda, danışanlarımıza, negatif düşünceleri engelleme- değiştirme nefes takibi, Mindfulness gibi teknikler öğretildiğinde kişi, ilk günden rahatlamakta ve atakları tanıyıp başedebilme becerisini kazanmaktadır.

Yüz yüze ya da online panik atak tedavisi alma şansı olmayanlar için ise önerilerim, mutlaka nefes kontrolü ya da nefes farkındalığının ne olduğunu öğrenmeleri, pozitif düşünme ve ana odaklanma becerilerini arttırmalarıdır (doğa, meditasyon, Mindfulness, spor, yoga vb).

Etiketler

Panik atak tedavisiKoronaPanik atakcovid

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.