Panik atak belirtileri

Panik atak belirtileri bir takım fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtilerle seyreder. Belirtiler birçok tıbbi durumu taklit eder ve sürekli değişkenlik gösterebilir.

Panik atak belirtileri

Panik atak belirtileri bir takım fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtilerle seyreder. Belirtiler birçok tıbbi durumu taklit eder ve sürekli değişkenlik gösterebilir. Baş dönmesi, düşecek gibi olma, dengesizlik, kafada basınç hissi, uyuşma gibi belirtiler nedeniyle nörolojik ya da kulak burun boğazla ilgili bir çok tetkik yapılabilir, mide de bulantı ya da basınç hissi, sanki midede kelebekler var hissi yaşayan bazı danışanlarımız, ilgili bölüme(gastroenteroloji) başvurur, çarpıntı, nefes almada güçlük, göğüste ağrı ya da basınç hissi yaşayan danışanlarımız kardiyoloji ya da göğüs hastalıkları bölümlerine başvurur. İlgili bölümlerden güvence aldıkça, belirtiler değişebilir. Örneğin ilk başvuruda çarpıntı nedeniyle başvuran panik ataklı kalbinde hiç sorun olmadığına ikna olur ancak bir hafta sonra uyuşmalar nedeniyle nörolojiye başvurabilir.

 

Fiziksel belirtiler:

Çarpıntı, uyuşma, zor nefes alma, baş dönmesi, bayılacak gibi olma, ateş basması, basınç hissi, bulantı, titreme v.b.

Duygusal belirtiler:

Duygusal belirtiler en çok korku olarak gözlenir. Kontrolü kaybetme korkusu, çaresizlik, karamsarlık, çıldırma korkusu, ölüm korkusu, kalp krizi ya da felç geçirme korkusu, yabancılaşma korkusu, tekrar panik atak geçirme ya da zor durumda kalma korkusu en yaygın korkuları oluşturur.

Zihinsel belirtiler:

Sürekli olarak yaşanmış atağın düşünülmesi, sürekli bir fiziksel hastalık aranması ve tıbbi olasılıkların düşünülmesi ve araştırılması. Durumun psikolojik olduğunu kabullenmeme, sürekli karamsar düşünceler ve olasılıklar üzerine yoğunlaşma

Panik atak belirtileri aslında durup dururken ortaya çıkmaz, yani kendinizi aşırı yoruyor ve endişeli biçimde farkında olmadan nefesinizi tutuyorsanız, çarpıntı ve uyuşmalar başlayabilir. Yaşamda aşırı manevi, düşünce, ya da maddi anlamda yükünüz var ve gereğinden fazla güçlü duruyorsanız, baş dönmeleri ve yığılma, bayılma hissi ile karakterize bir panik atağınız olabilir. Aşırı düşünen her şeyi kontrol etmek isteyen bir danışanımızın panik atağı “yabancılaşma” korkusu olarak  ortaya çıkabilir.

Sonuçta her panik atak belirtisinin bir mesajı vardır ve belirtilerin analizi yapılmadan ve mesaj alınmadan panik atak sizi kolay kolay bırakmaz. Bu nedenle panik atak için psikoterapi mutlaka tedavi protokolüne eklenmelidir.

Sağlık ve huzur dolu günler dilerim

Bu makale 28 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube