Otoimmün protokol / aıp

AIP (AUTOIMMUNE PROTOCOLE) YANİ OTOİMMÜN PROTOKOLÜ NEDİR? NASIL BİR DİYET MODELİ İZLENİR? Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırdığı bir durumdur. Bu durum vücutta inflamasyonu arttırır. Bu beslenme modelinde amaç inflamasyonu azaltmak ve bitirmektir.

Otoimmün protokol / aıp

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırdığı bir durumdur. Bu durum vücutta inflamasyonu arttırır.
Bu beslenme modelinde amaç inflamasyonu azaltmak ve bitirmektir.

Otoimmün protokol bir çeşit eliminasyon diyetidir. Hatta eliminasyon diyetlerinin en zorlayıcı olanlarındandır.

Hedefimiz bağışıklık sistemini en fazla alarma geçiren gıdaları bir süre hayatımızdan çıkarmak, diğer yandan iyileştirici ve inflamasyonu azaltıcı besinlerle destek oluşturmaktır. 

Öncelikle 6-7 gün kadar yasaklı besinler tamamen diyetten çıkarılır ve daha sonrasında her besin üzerinde tek tek durarak sırayla diyete eklenir. 

Sadece serbest besinlerle beslendiğimiz 6-7 günden sonra yasaklı besinlerden birini diyete ekleriz. Önce bir kaşık, 15 dakika bekledikten sonra 1 kaşık daha ve herhangi bir rahatsızlık görülmediği durumlarda 1 porsiyon yenebilir.

Eğer bir problem yaşanmadıysa bu besin diyete eklenerek devam edilebilir. 6-7 gün sonra sıradaki besine geçilir.

YASAK BESİNLER:

Salam, sucuk, jambon, buğday, mısır, yulaf, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, patlıcan, biber, domates, bezelye ve taze fasülye, kakao, çikolata, kahve, alkol, yapay tatlandırıcılar, yumurta, tohum baharatlar, kuru meyvekler, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar.

SERBEST BESİNLER:

Balık, tavuk, yasaklı olmayan tüm sebzeler (özellikle yeşil yapraklı sebzeler), meyveler, kemik suyu, sirke, bal, zerdeçal, zencefil bitkisel süt ve bitkisel sütten elde edilen yoğurt, peynir ve yağlar.

Bu makale 28 Kasım 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayşe Nur Taş

Dyt. Ayşe Nur Taş, Lisans öncesi eğitimleriNden sonra 2020 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Mezun olana kadar geçen sürede; Mersin'de özel klinik, Selçuk Üniversitesi hastanesi servisleri, yemekhane mutfağı ve Karatay toplum sağlığı merkezinde poliklinik stajları yaptı. Sadece diyet değil sağlıkla ve insanla ilgili olan her konuda kendini geliştirmek için çalıştı. Lisans eğitimi süreci içerisinde Mersin'de bulunan Psikofit’ te yaptığım staj ile beslenmede psikolojinin önemini kavradı. Şimdi de kendini psikoloji alanında geliştirmek için çabalamaktadır. Özellikle yeme bozuklukları, duygusal yeme ile kilo kontrolü ve hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi alanında danışmanlık hizmeti vermektedir. Özellikle hastalıkların tedavisinde beslenme değişen ve gün geçtikçe ge ...

Dyt. Ayşe Nur Taş
Dyt. Ayşe Nur Taş
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube