Otizm tanımı

Otizm tanımı

Otizm, son bilgilere göre her 42 erkek çocuktan birini etkileyen, ve sıklığı her geçen gün artan bir durumdur. Otizmden etkilenen çocuklar sosyal hayata adapte olmakta zorluklar yaşarlar. Temple Grandin'in deyişiyle esas sorun bu çocukların "otistik olmayan bir dünyada yaşamak zorunda olmaları"dır. Bu zorluklar ve çocuklarının gelecekte kendine yeterli bir hayat sürememe olasılığı, aileler açısından büyük bir endişe kaynağıdır. Bununla birlikte otizmin patofizyolojisinin ne derece karmaşık olduğunun algılanamaması, çoğu zaman, çocuğun gelişimi açısından son derece kritik ve sınırlı zamanın, çocuğun bireysel biyokimyasal ihtiyaçlarına cevap vermeyecek ve her çocuk için aynı şekilde düzenlenen tedavi arayışları ile boşa harcanmasına neden olur. Çok yerinde bir söyleyişle "otistik çocuk sayısı kadar farklı otizm vardır". Altta yatan nedenlerin her çocukta farklılık gösterebilmesi ve birbirini tetikleyen farklı etkenler ve yolaklara bağlı bir seyrinin olması nedeniyle, hem özel eğitim, hem tıbbi tedavi yaklaşımı çocuğa özel olarak düzenlenmelidir. Bir çocukta büyük yarar sağlayan bir yaklaşım, başka bir çocukta otizm bulgularının şiddetlenmesine, hatta bazen geri dönüşsüz sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Otizmde görülen nöropsikiyatrik belirtiler buzdağının görünen tarafı olup, buzdağının görünmeyen tarafında hem bağırsak hem beyinde devam eden bir inflamasyon ve birbiri ile bağlantılı bozulmuş biyokimyasal yolaklar mevcuttur. Her çocuk ayrı bir bireydir ve özellikle otizm söz konusu olduğunda genetik, metabolik ve biyokimyasal süreçler hepsinde ortak olan genel prensiplerden etkilenebildiği gibi bireysel farklılıklar da gösterir. Otizmdeki biyomedikal tedavi başarısı bu bireysel tıbbi farklılıklara ve ihtiyaçlara odaklanılabildiği ölçüde artar.

Bu makale 19 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İlke Kılıç Topcu

Uzm. Dr. İlke Kılıç Topçu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Karadeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji - İmmünoloji Bilim Dalı’nda Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi dalında yan dal ihtisas eğitimini almış, 2013 yılında Çocuk Alerjisi Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmeti sırasında Urfa Devlet Hastanesi'nde ve ardından Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı olarak çalışmış olup mesleki çalışmalarına Mart 2019 yılından itibaren Özel Muayenehanesi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Otizm tanısı
Uzm. Dr. İlke Kılıç Topcu
Uzm. Dr. İlke Kılıç Topcu
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube