Osteopatik tedavilerin faydalı olduğu hastalıklar

Osteopatik tedavilerin faydalı olduğu hastalıklar

Osteopati kelimesi yunanca “Osteon ‘(kemik)’ ve ‘pathos’ dan (acı çekmek) gelir. Bu yüzden tam olarak Türkçe karşılığı kemik ağrısı çekmektir. Osteopati Amerika’da 1870 li yıllarda doktor Andrew Tylor Still tarafından uygulanmasına başlanan bugün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bilimsel bir tedavi olarak kabul edilen çağdaş, vücuda ve hastalıklara bir bütün içinde yaklaşan bir tedavi biçimidir. Bütün dünyada özellikle orta Avrupa ve Amerika da yoğun talep gören tedavi biçimi son yıllarda ülkemizde de en az 5 yıl eğitim almış doktor ve fizyoterapistler tarafından da uygulanmaya başlanmıştır. Osteopat adı verilen bu sağlık çalışanları vücuttaki her türlü fonksiyon bozukluklarını tespit ederek hastanın iyileşmesini sağlar. Yani semptomu değil sebebi tedavi eder.

Osteopat için bireyin vücudunun sağlıklı kalabilmesi için organlar arasındaki uyumu, vücut dengesini bozan fiziksel ve psikolojik sorunları, beslenme biçimini, spor yapıp yapmamasını inceler. Bu inceleme sonucunda osteopatın vereceği tedavi hastanın kan dolaşımını, lenf ve sinir sistemini, fasyalarını organlarını, kas-iskelet sistemini de göz önünde tutacak nitelikte olmaktadır.. Semptomatik değil sebebe yönelik bu tedavi ile vücudun önündeki engel kalkacağı için, kendi kendine iyileştirme mekanizması devreye girecektir.

Bir osteopat tarafından değerlendirilen hastaya 3 farklı yaklaşımla yardımcı olunmaya çalışılır. Bunlar;

1-Parietal Osteopati; kas iskelet sisteminin tedavisinde kullanılır. Vücuttaki eklemler, kemikler, kaslar, bağlar ve tüm fasya gruplarının tedavisini kapsar.

2-Visseral Ostepati; Sindirim, solunum, dolaşım, üreme gibi visseral yapılardaki problemleri tedavi ederek, bunların neden olduğu ağrı ve problemleri ortadan kaldırır. Patolojik sorunlar hariç visseral problemler, bel, sırt, omuz, boyun, yani tüm omurga ve eklemlerde yansıyan ağrı olarak ta bildiğimiz ağrıları ortaya çıkarabilir. İç organlarımız havada değil, omurgamıza bağlıdırlar.

3- Cranial Osteopati; Kafatasına hassas ve hafif dokunuşlarla stresin baş ve tüm vücutta yarattığı gerginliğin ortadan kaldırılmasını teşvik eder.

Osteopatik Tedavilerin Faydalı Olduğu Hastalıklar
•Hareket ve fonksiyon bozukluklarında
•Bel, boyun, sırt ağrıları, ense, sırt ve bel adale sorunları.
•Migren ve gerilim tipi baş ağrıları
•Tüm eklem, kas ve kemik ağrıları. Eklem sertliği, kireçlenme gibi rahatsızlıklar.
•Spor yaralanmaları
•Çocuklarda gelişim sorunu olanlar. Spastisite, cp gibi nöromüsküler problemlerde
•Yürüme, denge ve koordinasyon bozukluğu
•Kabızlık, ishal, idrar kaçırma, hazımsızlık, gastrit, gaz, karın ağrısı, spastik kolon,
•Bebeklerde yutkunma, kusma, yemek, gaz, kafa şekil bozukluğunda 
•Cerrahi müdahale sonrası ağrı ve yapışıklıkların giderilmesi
•Skolyoz, kifoz gibi postür sorunu olanlar, Omurga sistemine bağlı disfonksiyonlarda
•Hormon bozukluklarında destekleyici olarak
•Dolaşım sorunları( kan ve lenfatik sistem)
•Alerjik ve kronik rahatsızlıklar, akut ağrılar, çocuk ve gençlerin gelişim bozuklukları, panik atak ve depresyonda kullanılabileceği gibi romatizmal şikâyetlerde osteopatiye destekleyici olarak başvurulabilir.
•Sinirsel gerginlikler, stres, gevşeyememe, kronik yorgunluk, uyku sorunları
•Kas-eklem sistemlerinin, iç organların ve bedenin merkezi kumanda sistemi olan beyin ile çevresinin rahatlatılması.
•Fibromyalji gibi myofasyal ağrılar
•Eklem blokajları, eklem kayması, omurga ve costa blokajları

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Ateş Şendil

Dr. Ateş ŞENDİL, 1966 yılında Ankara'da doğmuştur. İlköğrenimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini ise İstanbul 50. Yıl Küçükyalı Lisesi'nde tamamlamıştır. Lisans öncesi eğitiminin tamamlanmasının hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmıştır. Kars’da mecburi hizmetini tamamlamasının ardından 2000 yılında Ankara Tabip Odasının Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Kürsüsü'nde açmış olduğu Spor Hekimliği Kursu’nu bitirmiştir. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nden Sporcu Sağlığı Uzmanı unvanını almıştır. 2008 yılında aynı enstitünün Spor Bilimleri ve Teknolojisi Anabilim Dalı'nda Egzersiz Fizyolojisi doktorasını tamamlamıştır. 2010 yılında ise 5 yıl süren bir eğitim sonucunda Almanya’nın en büyük Osteopati okullarından olan ‘Institut für angewandte Osteopat ...

Etiketler
Osteopati nasil bir uygulamadir
Dr. Öğr. Üyesi Ateş Şendil
Dr. Öğr. Üyesi Ateş Şendil
Ankara - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube