OSTEOPATİ NEDİR?


OSTEOPATİ
1874 yılında Amerikalı Doktor A.Taylor Still tarafından geliştirilerek uygulanmasına başlanan,tamamlayıcı ve butuncul bır bakış açısına sahıp otoregulasyon(vücudun kendı kendını ıyıleştirmesi) temelli fiziksel terapi yöntemidir.
Eğitim, lisansüstü ve 5 yıllık yoğun teorık ve pratık eğitimi kapsayan hollistik tıp felsefesını benımsemış osteopatlar yetiştirmeyı amaçlamaktadır.
Hastalık yok hasta vardır felsefesini benımser
Osteopat semptomatık değil, sebebe yönelik tedavı eder.Dokularda kı tonus artışı ve fonksıyonel bozuklukları değerlendirerek bunlara neden olabilecek esas sebepleri irdeler. Anatomi,nörölojı,fizyolojı ve embiyolojı temelli bilgileri hastanının otoregulasyonu ıcın kullanır
PARİETAL OSTEOPATİ
Eklemler,kaslar,fasya ve tedonların hareket kısıtlıklarını muayne ve tedavı eder.
Fasyalar tum vücudu soran zarsı yapıları içerir ve dokuların esneklığınden ve dolaşımına destek dokusu oluşturur.Sinir sistemi ile yakından ilişkisi vardır.
Osteopat dokuların esnekliğini ,tanus artışını,hareket açıklığını değerlendirip gerekli özel tekniklerle somatik disfonksiyonları açmaya çalışır.
VİSSERAL OSTEOPATİ
İç organlar,fasyalar ve iç organlar arasında ki bağlantı noktaları olan ligamentlerin hareket kabiliyetini ve tonusunu inceleyen bölumdur.Belli ritimde çalışan bu sisteme fizyolojik olmayan müdahaleler (cerrahi oprerasyon,yanık,travma,enfeksiyon)sonucu yapışıklıklar oluşabilir.Tedavi edilmeyen bu yapılar ileride organ sarkmalarına neden olabilir,osteopat bu yapıları mobilize ederek kand dolaşımını hızlandırır ve iskelet sistemine binen yuku hafifletir.
CRANİAL OSTEOPATİ
Osteopatinin hollistık felsefesinin temelini oluşturan kısmıdır.Kafatasının ve sınır sıstemının tum evrenın olduğu gıbı rıtmık bır hareketı oldgunu benimser .Yuz kemıklerı,kafatası zarı esneklığını kontrol edıp, bu rıtmı yakalamaya çalışır. Hastanın Daha önceden yaşamış olduğu travmaları (zor doğum,kafatası travmları, kuyruk sokumu travmalarını)dıkkatle ırdeleyerek bu rıtmı bozulan yerlerde çalışmasını içerir.
Bel ve boyun fıtıkları
Faset eklem ağrıları
Mekanıksel veya dolaşımsal bel ağrıları
Sırt ağrıları
Kronık yorgunluk sendromu
Kıkırdak dejenerasyonu
Tenışçi dirseği
Omuz ağrıları(ımpıngıment sendromu,kıkırdak veya kartılaj yapı dejenerasyonu)
Hazımsızlık ve kabızlık
Ajerjık rınıt
migren
Astıma bağlı gelişen sırt ve boyun ağrıları
Stres inkontınans