Osteoartrit

Osteoartrit

OSTEOARTRİT (EKLEM KİREÇLENMESİ) NEDİR?

Osteoartrit (OA), halk arasında bilinen ismiyle kireçlenme eklemleri örten kıkırdağı yavaş yavaş aşındıran bir hastalıktır. Bu durum eklem kemiklerinin pütürlü bir hal almasına ve birbirlerine sürtünmesine neden olur. Hareket ağrılı hal alır. Eklem kenarlarının cvarında kemik mahmuzları veya osteofitler olarak adlandırılan kemik yumruları oluşabilir. Destekleyici kasların ve ligamentlerin zayıflaması ile birlikte bu hasar ağrı ve eklemlerde şekil bozukluklarına neden olur. OA kadınlarda erkeklere oranla iki kat sık görülür. Genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkan bir durumdur.

Artrit Tanısı: semptomlarınıza bağlı olarak doktorunuzun hastalığınızın tipini ve şiddetini değerlendirmede (hafif, orta ve şiddetli) ;

fizik muayene

radyolojik inceleme

laboratuar incelemeleri

magentik rezonans inceleme yöntemlerinden birini veya birkaçını kullanacaktır.

EL:

Kemiklerin yüzeyini örten düz kıkırdak pütürlü ve aşınmış hal alır. Parmak eklemleri civarında yumrular oluşur. Parmaklar eğilir.

KALÇA:

Femur başını örten kıkırdak aşınır. Eklem boşluğu daralır ve kalça hareket etme kapasitesini kaybeder. Kalça eklemi kenarlarında osteofit denen çıkıntılar oluşur.

DİZ:

Diz eklemini yastık gibi kaplayan düz kıkırdak yavaş yavaş yıkılır ve alttaki kemik açığa çıkar. Kemikler arası boşluk daralmaya başlar. Eklem içi ve civarında osteofitler gelişir ve bunlar yumuşak dokunun şişmesine neden olabilir.

AYAK:

Osteoartrit kıkırdağın pürtüklü bir hal almasına ve aşınmasına neden olur ve kemiklerin arasındaki boşluk küçülür. Kemikler birbirine sürtünerek ağrıya neden olur. Bunıon deformitesi gelişebilir.

TEMEL TEDAVİ İLKELERİ

Osteoartrit yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir ve günlük yaşamınızı sürdürmenizi engellememelidir. OA’in kesin tedavisi bugün için mümkün değildir. Mevcut tedavi yaklaşımları hastaların ağrılarının en düşük seviyelere inmesini ve eklem hareketlerinin korunmasını sağlamaya yöneliktir.

Ağrınızı azaltmak ve daha özgürce hareket etmenizi sağlamak için yapılabilecek pek çok şey vardır.

---Tedaviniz gereksinimlerinize ve yaşam tarzınıza göre uyarlanmalıdır. Osteoartritin tedavisi günlük yaşamınızda ekleminizi korumaya yönelik değişiklikler yapmakla başlar.

---Egzersiz önemlidir.

---Kilolu iseniz, kilo vermeniz ekleminize binen yükü azaltacağından tedaviye yardımcı olacaktır.

---Ağrıyı iyileştirmede, sıcak veya soğuk uygulamalar, ağızdan veya bölgesel olarak uygulanan ilaçlar ve fizik tedavi uygulamaları gibi çeşitli yolları vardır.

---Bu tedavilerin bir yararını görmezseniz veya bu tedavi zamanlarını geçirmişseniz (yani osteoartritiniz ilerlemiş ise); eklemlere yapılacak olan enjeksiyonlar veya cerrahi yaklaşımlar ile ağrıdan kurtulmanıza ve günlük yaşamınızı sürdürmenize yardımcı olunabilir. (Cerrahi tedavilerde; Artroskopik olarak kameralı sistemlerle eklemin yıkanması, kıkırdak düzensizliklerinin traşlanarak giderilmesi ve kıkırdak doku canlığının sağlanmasına yönelik yöntemlerle birçok hastada rahatlama sağlanabilir.

OA tedavisinin son aşamasında eklem protezi (artroplasti) uygulanabilir. Bu cerrahi girişimde hasarlanmış kıkırdak yüzeyler eklemden uzaklaştırılmakta, yüzeyler protez ismi verilen metal parçalarla değiştirilmektedir. Protezler ile ortalama 15-20 yıl ağrısız, hareketli bir eklemin elde edilmesi mümkündür. Protez ameliyatları yaygın olarak diz , kalça, omuz ve dirsek eklemlerinin OA ‘inde uygulanmaktadır.)

SON SÖZ!

Unutmayınız;

---Osteoartrit ağrı ve tutukluk nedeniyle yaşam kalitenizi azaltabilir, fakat yaşamınızı tehdit eden bir hastalık değildir.

---Ağrı ile baş edebilmenin yolları vardır.

---İlaçlarınızı doktor önerisi ile kullanmanız ,uygun egzersizleri yapmanız ve kontrollerinizi ihmal etmemeniz tedavi başarısını artıracaktır.

---İlaç, fizik tedavi, eklem injeksiyonları ve cerrahi yaklaşımlardan sizin için en uygun olan tedavi seçeneği konusunda doktorunuzdan bilgi isteyiniz.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Barış Kılınç

Op.Dr. Barış KILINÇ 02 Haziran 1975 tarihinde Ardahan'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2004 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitiminin ardından 2004-2005 yılları arası Yozgat Devlet hastanesi'nde,2006 yılında İstanbul Kasımpaşa Asker Hastanesi (askerlik görevi), 2006-2008 yılları arası Hacettepe Tıp Fakültesi'nde, 2006-2009 yılları arası Özel Keçiören Hastanesi'nde, 2009-2014 yılları arası Özel Ankara 29 Mayıs Hastanesi’nde, 2014-2016 yılları arası Ankara 29 Mayıs Devlet Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Op.Dr. Barış KILINÇ, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Ankara Umut Hastanesi'nde devam etmektedir ...

Etiketler
Osteoartritin belirtileri
Op. Dr. Barış Kılınç
Op. Dr. Barış Kılınç
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube