Oruç tutarken nasıl beslenmeliyiz?

Oruç tutarken nasıl beslenmeliyiz?

Sağlık sorunu olmayan ve oruç tutan bireylerin günlük enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını sahur, iftar ve ara öğünlerle karşılamaları gerekir. Oruç tutarken günlük beslenme düzeni ve öğün sayıları değişir.  Bu dönemde de kilonuza dikkat etmek için yapılacaklar arasında:

-En önemlisi mutlaka sahura kalkmak. 

Uzun süreli açlık durumu olacağı için kan şekeri düşer. Kan şekerini dengeleyebilmek için sahur atlanmamalıdır. Geceden bir şeyler atıştırıp niyet etmek oruç tutarken yapılan en büyük yanlıştır.  Sahurda tok tutacak ve kan şekeri dengesini koruyacak besinler tercih edilmelidir. Yağlı ve şekerli besinler tüketilmemelidir. Haşlanmış yumurta, kepekli/ tam tahıllı/çavdar ekmek, süt, ceviz, fındık, badem tüketilebilir.

-İftarda ise boş mideye bir anda yüklenilmemelidir.

 Bunun için oruç açıldıktan sonra çorbayla başlayıp 5 dk ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Bu arada salata tüketilebilir.

 Kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, hazımsızlık, mide yanması gibi problemlerden koruyacak ayrıca kilo kontrolü sağlayacaktır.

-Metabolizmanın yavaşlamaması için iftarla sahur arasına ara öğün eklenmelidir. 

Yatmadan 2 saat önce yapılacak bu ara öğünde meyve yanına 1 su bardağı süt, yoğurt ya da kefir tercih edebilirsiniz.  İftar sofralarının vazgeçilmezi olan tatlı tercihinin ise iftardan 1-2 saat sonra, daha çok sütlü tatlılardan ya da 2-3 top dondurmadan yana yapılması daha uygun olacaktır.

-Sıvı tüketimi çok önemlidir.

 Havaların ısınmasıyla birlikte sıvı kaybı da artacağı için iftardan sahura kadar 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

-Fiziksel aktivite artırılmalıdır. 

Bu dönemde yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alışını engellemek için iftardan ortalama 1 saat sonra yapılacak egzersiz ramazan ayında da formunuzu korumanıza destek olacaktır.

Bu makale 4 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Esra Rahşan Çalışkan

Dyt. Esra Rahşan Çalışkan, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü başarıyla tamamlayarak 2006 yılınnda Diyetisyen unvanı almıştır. Gazi Üniversitesi Hastanesi bünyesi kurum mutfağında görev almış, daha sonra özel bir kurumda kilo kontrolü ve aylık bültende bülten yazı işlerini sürdürmüştür.

Sosyoloji ve Fitoterapi alanlarında eğitimlerini sürdüren Dyt. Esra Rahşan Çalışkan, mesleki çalışmalarına şu an Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ramazanda beslenme
Dyt. Esra Rahşan Çalışkan
Dyt. Esra Rahşan Çalışkan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube