Oruç tutarken kilo almayın! ramazanda dikkat edilmesi gerekenler

Oruç tutarken kilo almayın! ramazanda dikkat edilmesi gerekenler

Yaklaşan ramazan ayıyla beraber, 'Birçok kişi kilo almasam yeter!' cümlesini kurmaya başladı. İslamın gereğini yerine getirirken bedeninizi ve sağlığınızı ihmal etmeyin. Yeterli ve dengeli beslenerek oluşabilecek sağlık ve kilo problemlerini engellemek elinizde. 'Ramazanda nelere dikkat etmeliyiz, sahur ve iftar öğünlerinin içerikleri nasıl olmalıdır?' sorularının cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Özellikle iftar öğününe dikkat edilmeli. Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini hızla yükseltecek yüksek karbonhidratlı, aşırı yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Bunun yanısıra, uzun süreli açlıktan sonra yenen ilk yemek yavaş yenmelidir. Bunu sağlayabilmek için orucunuzu bir bardak su ile açın, ve yemeğe çorba ile başlayın. Çorbanızı içtikten sonra en az yirmi dakika yemeğe ara verin. Sonrasında ana yemeğe geçin. Ana yemeği yemeden önce de bir bardak su için, ve bol salata ve yoğurtla birlikte ana yemeğinizi tüketin. 

Ramazanın vazgeçilmezi olan tatlılar, kaçınmanız gereken yiyecekler arasında. Ancak herhangi bir hastalığınız yoksa, hafif ve ideal miktarda yemek tükettiyseniz, ve yemeğin ardından bir-iki saat geçirdiyseniz bir porsiyon sütlü tatlı tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Düzenli olarak her gün tatlı tüketiminden kaçınınız.

İftardan sonraki saatlerde mutlaka meyve tüketilmeli. Sıcak havalara bağlı olarak terle mineral kaybı fazla olur, kaybedilen mineralleri yerine koymak için günde 2-3 porsiyon meyve tüketilmeli. Ayrıca uzun süreli açlığa bağlı olarak, sindirim sistemi de yavaşlayacaktır ve kabızlığa sebep olacaktır. Günde tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve, yavaşlayan sindirim sistemini canlandırmaya yardımcı olur.

Sahura kalkmak birçok kişiye zor gelir, ancak ramazanın yaz aylarına denk gelmesi sebebiyle açlık süresi zaten oldukça uzamış durumdadır. Bu yüzden sahur öğünü atlanmamalıdır. 

Sahur öğününde tükettiğiniz besinlerin hafif, az yağlı, bol sıvı içeriği olmasına dikkat edin. Sahur öğününe de su miktarı fazla olan meyvelerden ilave edin. Ve uzun süreli tokluk sağlayacak olan ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlardan tüketin. Yemeklerinizin tuz miktarını azaltın, çünkü tuzlu besinler susamanıza sebep olacaktır. 

İftar ve sahur arasında bol su için. Gün içinde kaybedilen sıvı yerine konulmalıdır, aksi halde ramazanın ilerleyen günlerinde baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, isteksizlik gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 

Herkese iyi ramazanlar dilerim.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit

Ben Safiye Taş Koçyiğit. 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldum. Mesleki anlamda çalışma hayatıma, 2010 yılında son sınıf öğrencisi iken, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nda başladım. Mezuniyetimin akabinde İzmir’e taşındım. Özel Akut Kalp ve Damar Hastanesi ve sonrasında Özel Ege Sağlık Hastanesi’nde çalışmamın ardından, 6 yıldır İzmir Özel Kent Hastanesi’nde çalışıyorum. Mezun olduğumdan beri tıp biliminin insan faktöründen dolayı değişken olduğunu kabul ediyor ve güncel konularda kongre ve eğitimleri takip ediyorum. 2015 yılında ISO 22000:2005 Standartları ve Baş Denetçi Eğitimi aldım. 2016 yılından bu yana ketojenik diyet konusunda uluslararası kongreleri takip ediyor ve eğitimler veriyorum. Aynı zamanda, düşük kalorili ketojenik diyet alanında, Türkiye’de yapılan geniş çaplı bir çalış ...

Etiketler
Ramazanda beslenme
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit
Dyt. Safiye Taş Koçyiğit
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube