Doktorsitesi.com

Ön Çapraz Bağ Yaralanması

Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
27 Aralık 20112757 görüntülenme
Randevu Al
Ön Çapraz Bağ Yaralanması

Ön çapraz bağ yaralanmaları nasıl olur?
Ön çapraz bağ kopması yüklenilen dizde rotasyon kuvvetinin olması ile görülür. Ön çapraz bağ yırtıklarından sonra dizde aşırı şişlik ve ağrı görülür. Tanı fizik muayene ve MR ile konulur.
Diz ön çapraz bağ yaralanmalarında nasıl tedavi uygulanır?
Diz ön çapraz bağ yaralanmaları da günümüzde artroskopik cerrahi ile başarı ile tedavi edilir. Ön çapraz bağ yırtıklarında bağın tamirindeki en önemli unsur, yırtılmış bağın dikilmemesi yerine yeni bağ yapılmasıdır. Bu nedenle de işleme artroskopik ön çapraz bağ rekonstruksiyonu işlemi denilir. Ön çapraz bağ kopması, genç, aktif sportif hastalarda mutlaka artroskopik cerrahi ile tedavi edilir. Bu şekilde hastada ileride olacak boşalma hissi, stabilite kaybı ve bunların sonucunda dizde gelişebilecek kıkırdak meniskus yırtıkları ile diz eklemi kireçlenmesinin önlenmesi amaçlanır. 45-50 yaş üstü hastaların aktivite düzeyi azaldığı için artroskopik ön çapraz bağ tamiri yerine fizik tedavi uygulaması bu yaş grubunda tercih edilir.
Artroskopik ön çapraz bağ onarımı nasıl yapılır?
Artroskopik ön çapraz bağ operasyonunda ilk işlem artroskopik cerrahi ile kopmuş ön çapraz bağın kalıntılarının temizlenmesi işlemi yapılır.  Ön çapraz bağ rekonstruksiyonunda, 1- kadavradan alınan kemik-tendon-kemik bağ kompleksini içeren diz önü dokulardan oluşan allogreft yada hastanın kendi diz önünden açık cerrahi ile alınan kemik-tendon-kemik bağ kompleksini içeren otogreft ,  2- Hastanın diz arkası kaslarından alınan hamstring tendonlarından oluşan otogreft kullanılır. Bizim kullanığımız yöntem hastanın kendi hamstring tendonlarını kullanımıdır. Ön çapraz bağ rekonstruksiyonunda kullanılacak bağlar temin edildikten sonra artroskopik olarak dizin alt ve üst kısmında kemiklerde tüneller açılır ve bağ bu tünellerden geçirilip özel vida veya implantlarla kemiğe arzulanan gerginlikte tespit edilir.
Artroskopik ön çapraz bağ tamiri için kaç gün hastanede yatmak gerekir?
Artroskopik ön çapraz bağ yaralanması sonrası hastalar 1-2 gün hastanede kalıırlar. Hastalar ameliyat sonrası 1. günde ayağa kaldırılırlar Koltuk değneği ile kısmen ayaklarına yük vererek yürürler. Hastalar, 2-3 hafta süre ile koltuk değneği kullanırlar.
Artroskopik ön çapraz bağ rekonstruksiyonu sonrası ne zaman işe dönerim?
Masa başı işi yapan hastalar 10-15 gün arası işlerine dönebilirler.
Artroskopik ön çapraz bağ onarımı sonrası tüm sporları ne zaman yaparım?
Artroskopik ön çapraz bağ tamiri sonrası fizik tedavi eşliğinde kontrollü spora 4.ayda başlanır. Tüm aktif sporlara dönüş yapılacak spor ve kişisel faktörler bağlı olarak 6-9 ay almaktadır.

Etiketler

Çocuklarda çapraz bağlar

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır